Faliment Euroins. Săptămână crucială pentru cel puțin 100.000 de păgubiți și 2 milioane de clienți ai fostului lider RCA. Tribunalul urmează să ia cea mai importantă decizie

21 05. 2023
Euroins logo

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la începutul lunii martie, să retragă autorizația de funcționare a Euroins, constatând că societatea are un deficit de peste 400 de milioane de euro în ceea ce privește acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). Pe 17 martie, decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, din acel moment Euroins pierzându-și, practic, calitatea de societate de asigurări.

Pe 20 aprilie, ASF a formulat cererea de faliment pe numele Euroins, anexând-o la un dosar în care societății îi era cerută insolvența de către mai mulți creditori, în principal service-uri care susțin că Euroins nu le-a plătit devizele de reparație în baza RCA.

O săptămână mai târziu, Tribunalul București a fixat un prim termen, în care s-au discutat excepțiile ridicate de părți. Pasul cel mai important va fi făcut, însă, aproape sigur, vineri, pe 26 mai, când instanța va decide dacă deschide procedura de faliment. După cum au evoluat până acum procesele (Euroins a pierdut deja două procese în care solicita suspendarea deciziei ASF), cel mai probabil se va deschide falimentul.

Cu această ocazie va fi desemnat un lichidator, din lista agreată de ASF, și va expira mandatul de administrator interimar al FGA. Mai important,  va putea începe procedura de lichidare a societății pentru plata obligațiilor către creditori. În plus, din acel moment vor începe să curgă cele 90 de zile până la momentul în care nu vor mai putea fi depuse cerei de despăgubire la FGA.

Până acum, la FGA s-au înscris peste 100.000 de creditori de asigurări, iar numărul lor va crește până la cel puțin 150.000, fiind foarte probabil să meargă chiar spre 200.000, având în vedere dimensiunile portofoliului de dosare de daună. Suma totală ce va fi plătită de FGA va fi de cel puțin 250 de milioane de euro.

Toți creditorii de asigurări vor fi despăgubiți de FGA, însă în limita a 500.000 de lei per creanță. În cazul în care sumele pretinse de acestia  exced limita legala(în cazul creditorilor de asigurări, de obicei sumele care depășesc 500.000 de lei provin din cazuri cu accidente tragice, cu victime sau răniți grav, provocate de asigurați RCA la societatea falimentară), ei vor merge la masa credala. Ceilalți creditori (bugetari, chirografari sau garantați) vor trebui să se îndestuleze, atât cât se poate, din patrimoniul societății, adică se vor înscrie si ei la masa credală, ca la orice insolvență. Chiar FGA va fi cel mai mare creditor și se va înscrie cu sumele pe care urmează să le achite către clienții Euroins sau terții păgubiți de șoferi cu RCA la Euroins.

Cine se va ocupa de falimentul Euroins, cu peste 2 milioane de clienți RCA și sute de mii de păgubiți? ASF a publicat lista scurtă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat lista practicienilor în insolvență agreați pentru falimentul Euroins. Din respectiva listă, instanța de judecată urmează să aleagă lichidatorul care va gestiona falimentul companiei fost lider de piață în RCA.

Toate cele opt case de insolvență care au depus oferte au fost acceptate de către ASF, iar, în funcție de punctajul obținut s-a realizat și un clasament, pe care vi-l prezentăm mai jos.

Vezi AICI lista lichidatorilor agreați de ASF precum și criteriile conform cărora ar fost selectați precum și principalii creditori potențiali cu șanse să recupereze banii

AICI toate termenele și toți pașii importanți din falimentul Euroins. Orice șofer poate fi lovit, încă, de un asigurat Euroins

AICI evoluția dosarului de faliment și numele creditorilor