Falimentul Astra Asigurări: Fondul de Garantare a aprobat la plată 100 de dosare. Valoarea despăgubirilor este de 450.000 lei

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a aprobat la plată 100 de dosare, valoarea despăgubirilor fiind estimată la circa 450.000 lei, în condiţiile în care numărul total de dosare preluate de la societatea Astra Asigurări se ridică la 57.200, potrivit unui comunicat al FGA.
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 10:14
Falimentul Astra Asigurări: Fondul de Garantare a aprobat la plată 100 de dosare. Valoarea despăgubirilor este de 450.000 lei

‘Fondul de Garantare a Asiguraţilor a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Astra Asigurări. Decizia nu este însă una definitivă. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului’, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii FGA susţin că, în prezent, continuă acţiunea de verificare a dosarelor de daună recepţionate de la Astra Asigurări, pentru care s-au primit, conform legii, cereri de plată.

‘Până la data de 3 decembrie 2015, FGA a primit 7.500 de astfel de solicitări, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost înaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plată. Au fost aprobate la plată un număr de 100 de dosare, valoarea despăgubirilor fiind de aproximativ de 450.000 lei’, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, FGA a primit 5200 de cereri pentru deschidere de dosare noi de daună. Până în prezent, Fondul a deschis 3.800 de dosare noi de daună.

Reprezentanţii FGA susţin că hotărârea din 3 decembrie 2015 nu modifică activitatea de primire şi procesare a cererilor de plată ori a cererilor de deschidere a dosarelor de daună, din partea păgubiţilor Astra Asigurări.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună la data de 1 octombrie 2015.

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, însă decizia nu este însă una definitivă.

‘Noi trebuie să aşteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi şi poate să facă plăţi. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi’, a declarat joi pentru AGERPRES Călin Rangu, şeful Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, aceasta aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...