Falimentul celei mai mari firme de asigurări din istorie: Șefii din vitrină ai City Insurance rămân cu amenzile de milioane și un posibil sechestru. Păpușarii din spate spuseseră că plătesc ei tot

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a întors la Înalta Curte de Casație și Justiție mai multe decizii prin care instanțele inferioare scăpau o parte dintre foștii șefi ai City Insurance de amenzile de sute de mii sau chiar milioane de lei. Alți foști responsabili ai companiei astăzi falimentare au pierdut procesele atât pe fond cât și în apel, ceea ce înseamnă că vor avea de achitat sume importante.
Ion Dobreanu - Dum, 16 oct. 2022, 21:46
Falimentul celei mai mari firme de asigurări din istorie: Șefii din vitrină ai City Insurance rămân cu amenzile de milioane  și un posibil sechestru. Păpușarii din spate spuseseră că plătesc ei tot

Președintele și vicepreședintele directoratului City Insurance vor trebui să plătească amenzi de câte 1,5 milioane de lei fiecare, ca urmare a sancțiunilor primite în 2021, când ASF a înăsprit controalele la fostul lider al pieței și a descoperit nereguli substanțiale, unele făcând astăzi obiectul unor dosare penale.

Conform unui anunț postat pe site-ul instituției, Mircea Buzera, vicepreședinte al directoratului și coordonator al activității de vânzări în companie, a pierdut la ÎCCJ procesul cu ASF, după ce pe fond reușise să obțină suspendarea executării deciziei de sancționare care includea și o amendă de 500.000 de lei. În total, Buzera are de plătit 1,5 milioane de lei în urma activității sale la City Insurance, pe lângă faptul că nu va mai putea ocupa poziții de conducere în domeniul asigurărilor.

La rândul său, Renato Szilagyi, președintele directoratului City Insurance, deci șeful din acte al companiei, a acumulat amenzi de peste 1,5 milioane de lei pe care rămâne să le achite.

Alături de cei doi , au de plătit sume importante și ceilalții membrii ai directoratului sau ai Consiliului de Supraveghere, persoane străine cu reptație în business sau intelligence, atent selecționate de cei care au instrumentat cu adevărat afacerea City Insurance, adică Dan Odobescu, proprietar al firmei care controla majoritar City Insurance și Nicolae Mușat, fost director, acționar minoritar și conducător de facto al companiei.

Aceștia din urmă, afirmă surse apropiate situației, le și promiseseră conducătorilor „din vitrină” că le vor achita amenzile, după ce ASF a pus ochii pe City și perspectivele nu erau cele mai fericite pentru companiei. Promisiunea nu a fost însă și îndeplinită, conform informațiilor noastre. Mai mult, între acționariat și fosta conducere executivă există astăzi un conflict care s-a lăsat inclusiv cu plângeri penale.

În cadrul dosarului penal care s-a format după plângerile formulate de ASF, dar și de alte entități, până acum ar fi fost chemați la audieri tot directorii din față, nu și liderii din spate, conform surelor noastre. Aceleași surse afirmă că varianta unui sechestru pe bună parte din bunurile deținute de Szilagyi și Buzera este una foarte probabilă.

Amintim că procurorii Parchetului General au anunțat că au descins la sediul City Insurance pentru ridicarea de probe într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 30 de milioane de euro. Ulterior, dosarul a fost preluat și, afirmă unele surse, extins de către procurorii de la DIICOT.

De unde provin amenzile?

Cele 1,5 milioane de lei pe care trebuie să îi plătească cei doi foști directori ai City Insurance provin din două amenzi. Prima dintre ele a fost votată de Consiliul ASF în ianuarie 2021, când situația dezastruoasă de la City ieșise deja la iveală, iar ASF începea să ia măsuri dure. Îndepărtarea directorilor care tergiversau furnizarea de documente pentru control, prin aplicarea unor amenzi fără precedent, a fost una dintre măsurile pe care ASF le-a luat. Astfel, Szilagyi și Buzera, alături de alți șefi din structurile City, au primit amenzi în jur de 500.000 de lei fiecare.

” În cadrul procesului de supraveghere, A.S.F. a solicitat City Insurance S.A. informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății. Informațiile solicitate nu au fost transmise Autorității, iar conducerea executivă și conducerea superioară a societății nu s-au asigurat că informațiile solicitate sunt disponibile astfel încât să fie puse la dispoziție în termenul stabilit, A.S.F. fiind astfel împiedicată, fără drept, în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege.”, nota atunci un comunicat oficial. Mai târziu, în vara lui 2021, când situația de la City devenise deja clară, iar frauda cu documente bancare false ieșise la iveală, cei doi au mai încasat încă două amenzi, de această dată de câte un milion de lei, retrăgându-li-se și autorizarea pentru pozițiile pe care le ocupau.

Despre frauda halucinantă de la City Insurance, unde s-au folosit ani la rândul extrase de cont false, citiți AICI

AICI despre încercarea incredibilă a City Insurance de a păcăli autoritățile române că va fi cumpărată de un investitor cu forță financiară, în fapt o simplă cutie poștală e unei singure persoane, cu antecedente în zona unor tranzacții ratate

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...