Falimentul personal va aduce câteva zeci de mii de dosare. MFP trebuie să asigure fondurile necesare

Falimentul personal ar putea aduce în insanţe până în 25.000 de noi procese şi nu milioane de dosare, cum s-a vehiculat, apreciază experţii în insolvenţă şi executorii, pornind de la cazurile de executări silite şi experienţa din alte state, dar şi în acest caz va fi nevoie de fonduri bugetare, scrie Mediafax.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 14:53
Falimentul personal va aduce câteva zeci de mii de dosare. MFP trebuie să asigure fondurile necesare

Estimările profesioniştilor în insolvenţă şi ale executorilor au la bază numărul relativ mic de executări silite având ca obiect garanţii imobiliare deţinute de persoane fizice, care însumează puţin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumătate au intrat în proceduri de eşalonare a plăţilor. Totatalul executărilor silite se ridică în prezent la 850.000 de cazuri.

„Nu cred în povestea milionului de dosare care ar apărea în România, mai ales că există şi dezavantaje când intri într-o astfel de procedură (…) Insolvenţa persoanelor fizice este o lege pe care, în afară de persoanele fizice şi de cei care îi reprezintă, APNC şi asociaţiile de consumatori, este o lege pe care nu o vrea nimeni, numai că nu se poate. Trebuie să înţelegeţi că a venit sorocul. Esistă acordul BNR şi al instituţiilor internaţionale, care au blocat acest proiect de lege până acum. Primul proiect a fost depus în 2009. Au trecut vreo 5-6 ani”, a spus Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) la colocviul organizat de BNR cu tema „Reglementarea procedurii insolvenţei persoanelor fizice în Români. Modele şi soluţii legislative”.

Citeşte pe larg, pe Mediafax.ro.

Pe de altă parte, Arin Stănescu a criticat proiectul de lege dezbătut în Parlament, arătând că deşi prevede un efort bugetar nu are niciun punct care indice de unde vin banii sau estimări privind valoarea cheltuielilor bugetare.

Preşedintele practicienilor în insolvenţă pledează pentru amânarea intrării în vigoare a acestei legi, sau introducerea ei direct de anul viitor, întrucât acest act normativ nu va rezolva nicicum problema impactului cursului de schimb la creditele în franci elveţieni.

„N-avem de ce s-o facem repede. Înţelegeam, ori trebuia făcută înainte de alegeri, că poate un candidat s-ar fi putut folosi de ea, ori să o facem pentru a intra în vigoare anul viitor şi pusă atunci la panoplie, iată, am reuşit să facem legea falimentului personal”, a continuat Stănescu.

O altă soluţie, în opinia lui Stănescu, ar putea fi aprobarea legii, dar cu o amânare de şase luni pentru intrarea în vigoare, timp în care Guvernul va avea răgaz să evalueze impactul printr-un studiu şi să modifice actul normativ prin ordonanţă de urgenţă.

El a mai arătat că firma de consultanţă şi audit KPMG va face un studiu de impact comandat de Consiliul Investitorilor Străini.

Citeşte şi: Olteanu, BNR: În România, s-a „copt” vremea unei legi a falimentului personal

Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, Cristian Mihai Jurchescu, din cele 51.000 de dosare având ca obiect garanţi imobiliare, circa 27.000 sunt mai vechi de un an, ceea ce înseamnă că în acele cazuri s-a ajuns la convenţii de eşalonare a plăţilor.

„Problema s-ar pune pentru 23.000 de dosare. Mare parte din culpa debitorului. Majoritatea se sustrage de la achitarea obligaţiilor, căutând tot felul de tertipuri”, a afirmat Juchescu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu a afirmat că pentru alicarea legii falimentului personal va fi necesară suplimentarea efectivului de magistraţi, cu personalul auxiliar aferent şi spaţiile aferente.

Singura poziţie din partea clienţilor a fost prezentată de Răvan Adrian Florescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţonale pentru Protecţia Consumatorilor, care a arătat că legea falmentului personal reprezintă o prioritate, având în vedere condiţiile economice în care se află consumatorii.

El a pledat pentru dreptul debitorilor la o discuţie prealabilă cu creditorii înainte de declanşarea procedurii de insolvenţă pentru a se constata dacă există cauze abuzive sau practici incorecte.

Deşi înţelege nevoia de echilibru între creditor şi debitor, ANPC pledează pentru o protecţie uşor mai sporită în cazul debitorilor, care au mai mult de suferit în condiţiile economice actuale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investitorii în energie și publicul vor ști exact câți MW noi se pot instala în România și unde. Ordin ANRE
Investitorii în energie și publicul vor ști exact câți MW noi se pot instala în România și unde. Ordin ANRE
O nouă reglementare a ANRE, aflată deocamdată la stadiu de proiect, va obliga Tanselectrica să publice periodic capacitatea ...
Tesla a raportat cel mai mare profit trimestrial din istoria mărcii
Tesla a raportat cel mai mare profit trimestrial din istoria mărcii
În intervalul iulie - septembrie americanii de la Tesla au înregistrat un profit de 1,62 miliarde de dolari în ciuda problemelor ...
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
ROBOR la şase luni a crescut, din nou, şi a atins cea mai mare valoare din luna mai 2020 şi până acum.