Olteanu, BNR: În România, s-a „copt” vremea unei legi a falimentului personal

Necesitatea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice a devenit evidentă în România, însă este nevoie de o lege bună, care să ofere mai multe beneficii decât pierderi şi care să se axeze pe negocierea dintre debitor şi creditor în afara instanţelor de judecată, procesele fiind lente şi costisitoare, consideră viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 13:06
Olteanu, BNR: În România, s-a

‘Piaţa ne arată că s-a copt în România vremea implementării unui cadru legislativ şi instituţional pentru insolvenţa persoanei fizice. S-a copt în vremuri complicate, în vremuri în care ieşim dintr-o criză economică, în vremuri în care pare că ne aflăm pe un trend de creştere economică şi sperăm ca acesta să se consolideze şi să se confirme, în care trăim experienţa implementării legislaţiei persoanelor juridice, asupra căreia părerile sunt împărţite în ce priveşte textul şi mai aşteptăm judecarea istoriei în ce priveşte implementarea’, a afirmat reprezentantul BNR.

El a spus, însă, că trebuie explicate foarte clar implicaţiile unei astfel de legi, pentru că nu se potriveşte în toate cazurile, scrie Agerpres.

‘Vrem să clarificăm cum vrem să arate o bună legislaţie a insolvenţei persoanelor fizice. În primul rând, vreau să înţelegem foarte bine ce înseamnă insolvenţa persoanei fizice şi unde se potriveşte ea. În principiu, ea se potriveşte celor care au luat credite pe termen scurt. Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislaţie a insolvenţei nu este soluţia. Acolo trebuie să existe alte soluţii, pentru că insolvenţa aduce toate datoriile la scadenţă, determină executarea unei părţi din datorie de îndată. Când ai un credit pe termen lung, care de obicei este luat pentru achiziţionarea unei locuinţe, nu este cea mai confortabilă soluţie’, a precizat Olteanu.

Citeşte şi: Olteanu, BNR: În România, s-a „copt” vremea unei legi a falimentului personal

Mai mult, oficialul BNR pledează pentru adoptarea unei soluţii care să rezolve o parte dintre cazuri în afara instanţelor de judecată, supraîncărcate şi costisitoare.

‘Instanţele de judecată au două dificultăţi pentru creditori şi debitori: sunt lente şi costisitoare, iar ambele sunt handicapuri în procesul de insolvenţă. Am primit un punct de vedere din partea CSM la dezbaterile ce s-au purtat la Parlament, care este de domeniul bunului simţ: nu ne trimiteţi un milion de dosare în instanţe că nu are cine le judeca. Şi, atunci, viziunea noastră, la BNR, în primul rând este că o asemenea legislaţie trebuie să încerce să ducă în faza de negociere, de aranjamente, de scheme de restructurare a datoriei în afara instanţelor de judecată’, a explicat viceguvernatorul BNR.

Pentru ca această lege să fie considerată bună, trebuie să respecte principiul ‘să nu cheltuim mai mult decât câştigăm’, a adăugat Olteanu.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Bogdan Olteanu a participat la colocviul cu tema ‘Reglementarea procedurii insolvenţei persoanei fizice în România. Modele şi soluţii legislative’.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...