FAO: America Latină poate eradica foametea până în 2025

America Latină are capacitatea de a eradica foametea până în 2025 datorită politicilor sociale privind accesul la alimentaţie, a declarat Raúl Benítez, reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care a inaugurat miercuri cea de-a VIII-a Reuniune a Grupului de Lucru 2025, al Iniţiativei America Latină şi Zona Caraibilor Fără Foamete, potrivit EFE.
Economica.net - joi, 31 iul. 2014, 10:50
FAO: America Latină poate eradica foametea până în 2025

În prezent, America Latină dispune de alimentele necesare, de cunoştinţe tehnice şi resurse financiare ‘pentru a eradica foametea’ şi ‘niciodată nu am fost atât de aproape de a rezolva această problemă’, a subliniat Raúl Benítez, în faţa unor funcţionari publici şi experţi din 24 de ţări, reuniţi miercuri şi joi la Ciudad de Mexico.

Alianţele regionale arată că ‘vom putea fi ultima generaţie din America Latină şi din zona Caraibilor contemporani cu foametea’, a adăugat reprezentantul FAO.

Acesta a amintit că Iniţiativa America Latină şi Zona Caraibilor Fără Foamete, al cărei obiectiv este eradicarea foametei în următorii 11 ani, constituie un model pentru alte regiuni precum Africa.

În ultimele două decenii, America Latină a redus numărul persoanelor subnutrite cu peste 20 de milioane, de la aproape 70 de milioane (în anii 1990), la 47 de milioane (în 2013), ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari progrese la nivel global.

Chile, Argentina, Uruguay, Venezuela, Cuba, Dominica, Barbados şi Mexic au reuşit eradicarea foametei ca problemă endemică, a menţionat Raúl Benítez.

Potrivit acestuia, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Haiti, unde jumătate din populaţie este afectată de foamete. A doua ţară cu probleme de alimentaţie este Guatemala, iar în alte ţări din America Centrală foametea se manifestă în mai mică măsură.

Benítez a amintit că producţia de alimente din America Latină este foarte mare, însă ‘30% se pierde din diverse motive’, printre care modul de recoltare şi insuficienta capacitate de a transporta şi depozita produsele.

Altă mare provocare a regiunii o constituie obezitatea şi greutatea peste media normală, care afectează în prezent 23% dintre adulţi şi 3,8 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani din regiune.

Un copil subnutrit şi cu anemie îşi pierde 15% din coeficientul intelectual, nu învaţă şi se îmbolnăveşte, devine un lucrător fără posibilităţi de dezvoltare şi cu productivitate scăzută, a apreciat reprezentantul FAO.

La rândul său, Fernando Monckeberg, expert chilian în nutriţie şi unul dintre principalii artizani ai programelor de eradicare a foametei în Chile, a declarat pentru EFE că ţara sa nu se mai confruntă cu problema subnutriţiei datorită unei activităţi foarte intense, în condiţiile în care acum 40 de ani ţara era ‘extrem de săracă’.

Potrivit acestuia, speranţa de viaţă era de 36 de ani, în timp ce acum este de ‘circa 80 de ani’. În prezent însă există ‘problema obezităţii, iar cei care au fost subnutriţi sunt acum obezi’.

În cadrul acestei reuniuni regionale, participanţii vor revizui Planul pentru securitate alimentară, nutriţie şi eradicarea foametei al Comunităţii Statelor din America Latină şi zona Caraibilor (CELAC).

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...