1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

News

FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în noiembrie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a coborât în luna noiembrie 2018 la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ca urmare scăderii preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi cereale, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

06 dec, 2018 | Agerpres

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2018, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna precedentă, până la un nivel de 160,8 puncte, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după luna mai 2016.

În luna noiembrie 2018, singurul produs alimentar care a înregistrat o creştere de preţuri a fost zahărul, care a înregistrat un avans de 4,4% comparativ cu luna octombrie.

În schimb, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,7% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, aceasta fiind cea de a 10-a lună de scădere consecutivă, şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. "Stocurile mari de ulei de palmier şi livrările abundente de ulei de soia şi floarea soarelui au stat la baza acestui declin", subliniază FAO. Preţurile la uleiurile de soia şi floarea soarelui au scăzut ca urmare a "unor livrări abundente în SUA, UE şi mai multe pieţe emergente şi a perspectivelor pozitive de producţie în regiunea Mării Negre", adaugă FAO.

Preţurile lactatelor au scăzut cu 3,3%, cea de a şase lună consecutivă de scădere, pe măsură ce stocurile mari şi creşterea cantităţilor disponibile la export, în special din Noua Zeelandă, au dus la preţuri mici pentru unt, brânză şi lapte praf.

Preţurile la cereale s-au diminuat scăzut cu 1,1% în luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, ca urmare a livrărilor mari de grâu la export şi a intrării pe piaţă a unei noi recolte de orez.

În paralel, FAO şi-a revizuit joi, în scădere, estimările privind recolta mondială de cereale în sezonul 2018/2019 până la 2,595 miliarde tone, o scădere uşoară faţă de prognoza precedentă de 2,586 miliarde tone, şi cu 2,4%, mai puţin decât producţia record înregistrată în 2017. În cazul grâului, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială în 2018/2019 până la 725,1 milioane tone, cu 2,8 milioane tone mai puţin decât în estimările precedente, "ca urmare unor recolte mai mici decât se preconiza anterior în Turcia şi Rusia", afirmă FAO.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO