FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în aprilie, comparativ cu luna precedentă, stimulat de o relansare a preţului lactatelor şi al cărnii, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 09 mai 2019, 14:49
FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, acest indice a avut o valoare de 170,1 puncte, în creştere faţă de 167,5 puncte în martie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018 dar indicele rămâne cu 2,3% sub nivelul înregistrat în aprilie 2018.

FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut în aprilie cu 5,2% faţă de luna precedentă, în urma majorării cererii pentru importurile de lapte praf, unt şi brânză. Este a patra lună de creştere a preţului lactatelor. Preţul cărnii a urcat cu 3%, în urma majorării cererii în Asia, şi în special în China, unde extinderea epidemiei de pestă porcină a afectat piaţa locală.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale şi al zahărului a crescut dar a scăzut preţul cerealelor cu 2,8%, a patra lună de declin consecutiv.

În prima sa estimare pentru 2019, FAO previzionează că producţia mondială de cereale ca creşte cu 2,7% anul acesta, la nivelul record de 2,722 miliarde tone, comparativ cu 2018. „Ne aşteptăm la o creştere de 5% a producţiei de grâu, de 2,3% a producţiei de porumb şi de 5,4% a producţiei de orz”. Consumul global de cereale ar urma să crească anul acesta cu cel puţin 1,1% anul acesta, pe fondul creşterii populaţiei mondiale, a previzionat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...