1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Fără calificări, găseşti greu de lucru în Germania - Deutsche Welle

Imigranţii calificaţi îşi găsesc relativ rapid de lucru în Germania. Cei fără calificări rămân la mila statului şi primesc ajutor social, aşa-numitul “Hartz IV”. Dar în curând nu se vor mai putea baza nici pe asta.

17 iun, 2014 | Agerpres

E valabil şi pentru cetăţenii germani: şomerii fără calificări au slabe şanse de a reintra pe piaţa muncii. Institutul pentru cercetarea pieţei muncii şi profesiilor (IAB) a publicat un studiu, conform căruia 45% din cei fără joburi sunt adecvaţi numai pentru muncă necalificată. Or, numai 14% din locurile de muncă existente cer un astfel de nivel, informeaza Deutsche Welle

Dar, din acelaşi studiu reiese că imigranţii şi femeile fac parte din grupele cele mai afectate de actuala situaţie de pe piaţa germană a muncii. Aproximativ jumătate dintre femeile şomere din Germania au pregătirea necesară numai pentru joburi necalificate. În aceeaşi situaţie se află 60% dintre imigranţii din vestul Germaniei şi 63% din imigranţii care trăiesc în landurile estice.

Ajutoare sociale penru români şi bulgari

Mult mai mulţi români şi bulgari cer în Germania ajutoare sociale decât anul trecut, arată IAB. În ciuda imigraţiei moderate, un număr de peste 52.000 de oameni proveniţi din cele două ţări primeau în februarie 2014 Hartz IV; o creştere cu 60% faţă de anul precedent.

IAB subliniază însă că la nivelul tuturor imigranţilor, procentul românilor şi bulgarilor care beneficiază de ajutor social este relativ scăzut, şi anume de 12,2 %. Iar cetăţenii bulgari cer statului german de două ori mai des ajutoare sociale decât românii.

Problema este acută în special în oraşele Dortmund, Duisburg, Stuttgart şi Hamburg, în rândul comunităţilor de imigranţi români şi bulgari. Dar, dincolo de numărul mare al celor care trăiesc din banii primiţi de la stat, IAB arată că cei mai mulţi dintre cetăţenii români din Germania se integrează bine pe piaţa muncii.

Măsuri împotriva imigranţilor şomeri

Disputele referitoare la aşa-numita imigraţie a sărăciei din România şi Bulgaria s-ar putea să aducă în viitorul apropiat schimbări legislative la Berlin. Un nou proiect de lege propune pedepse dure pentru abuzurile în sistemul social, dar şi expulzarea cetăţenilor europeni care nu îşi găsesc un loc de muncă în primele şase luni de şedere în Republica Federală.

Pe scurt, coaliţia de la Berlin planifică să pună capăt turismului social, respectiv indemnizaţiilor nefondate, pe care unii cetăţeni străini le-au încasat ani de zile din bugetul german. Iar conform unor statistici publicate de Ministerul Federal al Muncii, statul german a plătit anul trecut ajutoare sociale în valoare de 1,7 miliarde de euro unor cetăţeni europeni care locuiau pe teritoriul Germaniei.

În plus, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Suedia au căzut recent de acord asupra unei linii comune de combatere a abuzurilor în sistemele sociale din interiorul Uniunii Europene. "Suntem pentru libera circulaţie", a declarat cancelara Angela Merkel la întâlnirea celor patru şefi de guvern de la Harpsund, Suedia, "dar vrem să facem tot posibilul pentru a evita abuzurile".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO