Fără concesii din partea SUA, Tratatul de liber schimb transatlantic „va eşua” – ministru german

Tratatul de liber schimb transatlantic TTIP 'va eşua' dacă Statele Unite ale Americii nu fac concesii, a avertizat ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel duminică, ziua în care preşedintele american Barack Obama vine să apere acest proiect în Germania, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 24 apr. 2016, 08:45
Fără concesii din partea SUA, Tratatul de liber schimb transatlantic

‘Americanii nu doresc să-şi deschidă licitaţiile publice pentru întreprinderile din Europa. Acest lucru este contrar liberului schimb, în opinia mea’, a denunţat numărul doi în guvernul german într-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt. ‘Dacă americanii îşi vor menţine această poziţie, nu mai avem nevoie de un tratat de liber schimb şi TTIP va eşua’, a avertizat el.

Acest avertisment a fost lansat în contextul în care Obama va inaugura duminică, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, un târg industrial la Hanovra, cu o majoritate de produse ‘made in Germany’, folosit ca lampă de lansare de către cei doi lideri pentru a-şi apăra proiectul de acord în faţa opiniei publice din ţările lor.

La New York se va deschide luni o nouă rundă de negocieri asupra TTIP, a 13-a la număr din 2013. Oficial, Washingtonul, la fel ca Berlinul vizează un acord în acest an, dar divergenţele par dificil de depăşit până la sfârşitul anului.

Poziţia americană se rezumă la ‘cumpără american’ în acest tratat, ceea ce nu este ‘acceptabil’, potrivit ministrul german al economiei, care a avertizat că ‘nu va aproba niciun fel de tratat care prevede un tribunal de arbitraj privat’.

Acordul de liber schimb provoacă tensiuni în Germania, unde între 350.000 şi 90.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Hanovra. Nu numai din teama nivelării prin scădere a standardelor de mediu şi sanitare europene, dar, de asemenea, pentru că lasă posibilitatea companiilor multinaţionale de a contesta legile unui stat în faţa unei instanţe de arbitraj. În ceea ce priveşte acest ultim punct, administraţia Obama a ţinut să arate că este deschisă unei alternative.

‘Cred că suntem în stare să găsim un compromis care să îndeplinească obiectivul nostru comun de protejare a investiţiilor apărând în acelaşi timp interesul public’, a declarat secretarul de stat american al comerţului Penny Pritzker, într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.’Administraţia noastră vrea un acord şi ne-am dori să-l obţinem în acest an’, a mai adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...