FBI a plătit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone

Poliţia federală americană FBI a plătit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de AFP.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 04:35
FBI a plătit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone

Întrebat la Londra, cu prilejul unei conferinţe privind securitatea, despre cât a plătit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a răspuns: ‘Mult’.

‘Cu siguranţă, mai mult decât voi câştiga până la finalul mandatului în acest post, în şapte ani şi patru luni. Însă, în opinia mea, a meritat’, a dezvăluit el, potrivit unei retransmisii video a conferinţei Aspen security forum.

Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe lună. Factura pentru deblocarea ar fi, în consecinţă, mai mare de 1,3 milioane de dolari.

Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiţia americană, refuzând să ajute poliţia să ocolească măsurile de securitate pentru ajunge la conţinutul cifrat al mai multor iPhone-uri, aparţinând mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California (14 morţi pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.

În ce priveşte afacerea San Bernardino, procedura judiciară a fost în final abandonată după ce FBI a reuşit să deblocheze aparatul datorită intervenţiei unei terţe părţi neidentificate.

Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei ‘pieţe în întreaga lume’ pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit împreună cu soţia sa în schimbul de focuri cu poliţia după atacul lor.

‘Cineva din afara guvernului ne-a contactat şi ne-a spus /credem că am găsit o soluţie/. Am testat-o, şi am testat-o, şi am testat-o şi am cumpărat-o’, a povestit James Comey.

‘Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implică tot felul de lucruri dragi nouă’, a adăugat el. ‘Trebuie să găsim modalităţi de a asigura coabitarea dintre viaţa privată şi siguranţa pe internet şi aparatele noastre cu securitatea publică’, a mai afirmat directorul FBI.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...