FBI este autorizat să cerceteze, cu anumite condiţii, înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliştilor

Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) este autorizat să cerceteze înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliştilor cu aprobarea a doi oficiali guvernamentali printr-un proces de supraveghere secretă care nu necesită un mandat judecătoresc, a relatat joi site-ul The Intercept, care citează un document clasificat, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 01 iul. 2016, 08:03
FBI este autorizat să cerceteze, cu anumite condiţii, înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliştilor

Documentul, care a fost publicat de The Intercept fără a cita surse, a fost descris drept o anexă clasificată a Ghidului pentru operaţiuni şi investigaţii interne al FBI (DIOG) şi este datat 16 octombrie 2013. Documentul în cauză poate fi accesat la adresa http://bit.ly/295HIpY.

Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestui document.

Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a menţionat ca răspuns pe e-mail la o solicitare a agenţiei britanice de presă: ”Postăm o versiune editată a DIOG pe website-ul nostru. Nu sunt în poziţia de a comenta sau autentifica vreo altă versiune”. Allen s-a referit la adresa http://1.usa.gov/1QleO9n.

”Întrucât DIOG guvernează operaţiuni şi investigaţii sensibile, nimic din conţinutul acestora nu poate fi dezvăluit. În consecinţă, nu pot comenta despre modalitatea în care, sau dacă, DIOG este actualizat întrucât legile, principiile orientative şi tehnologia se schimbă. Totuşi, periodic FBI reanalizează şi actualizează DIOG dacă este necesar”, a precizat reprezentantul FBI.

The Intercept este o publicaţie online lansată în 2014 de First Look Media, care a fost creată şi finanţată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar. Redactorii sunt Glenn Greenwald, Laura Poitras şi Jeremy Scahill, toţi fiind implicaţi în afacerea Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA cunoscut pentru dezvăluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane.

Publicaţia online a relatat că, potrivit documentului citat, urmărirea datelor referitoare la convorbirile telefonice ale unui jurnalist vizat de o dispoziţie (circulară) privind securitatea naţională (NSL) necesită consimţământul suplimentar al consilierului general al FBI şi al asistentului directorului general al diviziei sale pentru securitate naţională, în afara aprobării ierarhice obişnuite.

NSL este un tip de ordin guvernamental pentru informaţii privind comunicaţiile trimisă furnizorilor de servicii. În general, NSL este emisă împreună cu un ordin de clasificare, ceea ce înseamnă că adesea ţinta nu cunoaşte faptul că înregistrările comunicaţiilor sale sunt accesate.

Legea privind NSL a fost adoptată în anii ’70, dar frecvenţa acestor dispoziţii a crescut mai ales în urma intrării în vigoare a USA Patriot Act, la scurt timp după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În 2015, FBI a făcut 48.642 de solicitări de informaţii prin intermediul NSL, conform unui document al Ministerului Justiţiei american consultat în luna mai de Reuters.

În prezent, NSL impun doar transmiterea de informaţii privind facturile telefonice, potrivit unui memorandum din 2008 elaborat de Ministerul Justiţiei american. Totuşi, în cadrul anchetelor de securitate naţională, FBI a utilizat NSL în ultimii opt ani pentru a solicita înregistrările comunicaţiilor pe internet.

Te-ar mai putea interesa și
Un om de afaceri a fost condamnat în Germania pentru că a vândut componente electronice în Rusia
Un om de afaceri a fost condamnat în Germania pentru că a vândut componente electronice în Rusia
Un tribunal din Germania a condamnat un antreprenor germano-rus, în vârstă de 59 de ani, la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru că a furnizat Rusiei componente utilizate la fabricarea......
Burduja vorbește despre prelungirea termenelor de funcționare ale centralelor electrice pe cărbune. Totul trebuia închis până în 2032
Burduja vorbește despre prelungirea termenelor de funcționare ale centralelor electrice pe cărbune. Totul trebuia închis ...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că va face “tot ceea ce este posibil” pentru prelungirea duratei de viață ...
Cinci militanți ecologiști au fost condamnați în Marea Britanie la pedepse de patru și cinci ani de închisoare
Cinci militanți ecologiști au fost condamnați în Marea Britanie la pedepse de patru și cinci ani de închisoare
Cinci militanţi ecologişti membri ai Just Stop Oil, printre care şi fondatorul grupului, au fost condamnaţi joi la Londra ...
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington Post
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington ...
Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat că fostul său ...