Fechet: Vom identifica soluţiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puţin 10 ani

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat miercuri, la Constanţa, că vor fi căutate soluţii legale pentru ca operatorii economici să poate închiria sectoare de plajă nu pentru doi ani, ca în prezent, ci pentru cel puţin 10 ani, ceea ce va putea duce la o stabilitate şi predictibilitate în desfăşurarea activităţii, dar şi la scăderea preţurilor serviciilor oferite turiştilor.
AGERPRES - mie, 21 feb. 2024, 16:01
Fechet: Vom identifica soluţiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puţin 10 ani

Potrivit lui Fechet, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţi ai organizaţiilor pentru managementul destinaţiei de pe litoral, a reieşit că soluţia închirierii plajelor pe o perioadă scurtă de timp ca în anii anteriori, când autorităţile erau „interesate mai curând de cum să obţină mai mulţi bani din contractele de închiriere” nu este „mereu cea mai fericită”, sumele respective de bani fiind recuperate de agenţii economici de la turişti, scrie Agerpres.

„Eu cred că scopul principal este de a avea servicii de calitate cât mai bună, la un preţ rezonabil pe care oamenii să şi-l permită. Nu putem să dictăm preţul licitaţiei, care este publică, în funcţie de competiţia aferentă fiecărui lot oferta cea mai bună fiind câştigătoare, însă putem să intervenim în anumite situaţii şi unul dintre lucrurile la care mă refer este durata de închiriere a acestor perimetre de plajă. Mi-au spus operatorii economici că pe o perioadă de doi ani, cât au azi contracte de închiriere, nici nu apucă bine să îşi instaleze şezlonguri, beachbar-uri şi alte investiţii pe care sunt obligaţi să le facă pe plajă, că trebuie le demoleze. Să le construieşti costă foarte mulţi bani, la fel să le demolezi costă foarte mulţi bani. Eu cred că o perioadă minimă ar trebui să fie legată de durata de amortizare a cheltuielilor, pentru a ne asigura că nu vor fi obligaţi să jupoaie turiştii în cei doi ani cât au contracte de închiriere. Am decis că vom identifica soluţiile legale pentru a mări această perioadă de închiriere la cel puţin 10 ani”, a declarat ministrul.

Fechet a spus că începând de mâine va fi constituit un grup de lucru pentru găsirea soluţiilor menţionate.

„Este o măsură pe care am discutat-o şi cu domnul ministru al Turismului, Oprea, şi vom institui, începând de mâine, un grup de lucru din care să facă parte nu doar reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, nu doar ai Administraţiei Naţionale Apele Române, dar mai ales reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, ai acestor OMD-uri, pentru că până la urmă va trebui să ajungem la un numitor comun”, a afirmat ministrul Mediului.

El a arătat că sunt în curs de derulare demersurile pentru atribuirea şi a noilor suprafeţe de plajă, rezultate în urma finalizării lucrărilor de înnisipare.

„Ne interesează foarte mult să reuşim să atribuim şi suprafeţele de plajă pe care le-am dobândit în acest an, ca urmare a terminării lucrărilor de înnisipare. Avem cel puţin 23 de hectare de noi astfel de plaje doar la Eforie, mai avem încă aproape un hectar şi jumătate la Agigea, tocmai din acest motiv am făcut o recepţie parţială, pentru a putea să elaborăm foarte repede documentaţiile cadastrale, pentru a putea să intabulăm aceste suprafeţe şi pentru a le înscrie în cartea funciară şi să le închiriem cât mai repede”, a menţionat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a mai spus că înţelege „neliniştea” operatorilor din turism, în condiţiile în care vara bate la uşă şi încă nu au fost organizate licitaţiile pentru atribuirea plajelor, însă acest lucru „este o preocupare a ministerului”.

„Îmi doresc foarte mult ca la începutul sezonului acestui an să putem spune nu doar că am închiriat acele perimetre, dar le-am închiriat unor operatori care ştiu ce au de făcut, care au resurse pentru a asigura servicii de calitate şi care fac acest lucru la un preţ competitiv. (…) Am vrut să mă asigur că în măsura în care noi ne ţinem de promisiuni şi găsim soluţiile care vin în întâmpinarea problemelor pe care le-am identificat, şi operatorii se ţin la rândul lor de ceea ce au promis. Iar concluzia dialogului de astăzi este că dacă vom avea contracte care să asigure o anumită stabilitate pe termen lung şi o anumită predictibilitate, cel mai probabil vom avea servicii de mai bună calitate şi cel mai probabil le vom avea la un preţ mai bun”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...