FED a excitat piaţa aurului cu dolari noi

Rezerva Federală (FED, banca centrală a SUA) a dat peste cap calculele marilor speculatori ai lumii. A determinat pieţele să se replieze şi deja să supraliciteze aurul, pentru că a amânat reducerea debitului cu care pompează dolari nou „tipăriţi" în economia  americană şi în lume.
Adrian N. Ionescu - sâm, 21 sept. 2013, 21:02
FED a excitat piaţa aurului cu dolari noi

Aurul a câştigat în două zile 6,5% faţă de minimul ultimelor 5 săptămâni, după pierduse 19% din preţ, până la 1.355 dolari / uncie, din aprile încoace, când a intrat în etapa de piaţă „bear” (descendentă).

Vineri după amiază, aurul se cota la 1.368  dolari / uncie (o uncie de aur are peste 31,1034 grame).

Calculele marilor speculatori se ajustează din mers.

Federal Reserve (FED) a decis să păstreze neschimbat debitul de dolari noi pompaţi în sistemul financiar şi să lase, prin urmare, cash pentru speculaţii în pieţe, deci să alimenteze cererea de active pe pieţe.

Mai mult încă:  se presupune, conform manualelor, că pompa de bani FED va încuraja şi inflaţia, deja stimulată de dobânzile apropiate de zero, cu care banca centrală a SUA împrumută băncile.

Astfel că, totodată, orice veste bună despre economia americană dă, totodată şi semnale de cumpărare pentru aur. Economia creşte graţie politicii inflaţioniste a FED.

Şi aurul se scumpeşte potrivit vechiului mecanism al speculării statutului metalului preţios de refugiu împotriva degradării valorii banilor.

Rezerva Federală va rămâne în urma ciclului economic. Ce anume aşteaptă FED pentru a începe să reducă gradual QE3, o economie perfectă?”, se întreabă, retoric, analistul Mihai Nichişoiu de la casa de brokeraj Tradeville.

QE3 („quantitative easing”) este abrevierea celei de-a treia campanii de operaţiuni, mai ales de achiziţii de obligaţiuni de stat americane, realizată de Federal Reserve (FED), pentru a introduce lunar 85 de miliarde de dolari nou nouţi în sistemul financiar al SUA.

O serie de investitori realizează acum cât de mult s-au supraextins pariind pe o restricţionare serioasă a politicii monetare americane„, mai spune analistul de la Tradeville, descriind felul în care  operatorii au exagerat contând pe oprirea pompei de dolari a FED şi cumpărând dolari, vânzând acţiuni şi aur.

Acum, „Rezerva Federală tocmai a aruncat o nouă plasă de siguranţă burselor de acţiuni (…). Costurile de finanţare vor scădea în SUA (…), dolarul va sta sub presiunea vânzării (…) şi, teoretic, cotaţiile aurului ar trebui să se aprecieze„, scria vineri Mihai Nichişoiu.

Prin campaniile QE, FED a liniştit vreme de 5 ani pieţele, disperate, sincer sau nu, că sistemul financiar mondial va intra în colaps din cauza neîncrederii induse de şocul falimentului marii bănci de investiţii Lehman Brothers.

Episodul Lehman Brothers nu era, decât certificatul oficial de naştere al crizei.

Mare parte de din banii pompaţi de FED vreme de cinci ani au fost redirecţionaţi spre speculaţii de băncile  care invocau neîncrederea şi nu mai finanţau economiile.

Banii au ajuns inclusiv pe piaţa aurului, care a ajuns la un maxim de 1.923 de dolari /uncie, în septembrie anul trecut.

Chiar şi în această vară, marele speculator George Soros mai afişa încrederea că aurul va maiataca înălţimile apropiate pragului de 2.000 de dolari / uncie.

„Long inflaţie via producători de aur” este pariul vechi de la sfârşitul lunii august, pe care analistul de la Tradeville îl găseşte şi mai atractiv acum, că  FED a decis să continue să inunde piaţa cu dolari.

O poziţie long, este una rezultată din ordinele de cumpărare.
Altfel spus, se pariază pe creşterea inflaţiei, respectiv pe scumpirea aurului, prin care lumea se fereşte de inflaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...