FED a excitat piaţa aurului cu dolari noi

Rezerva Federală (FED, banca centrală a SUA) a dat peste cap calculele marilor speculatori ai lumii. A determinat pieţele să se replieze şi deja să supraliciteze aurul, pentru că a amânat reducerea debitului cu care pompează dolari nou „tipăriţi" în economia  americană şi în lume.
Adrian N. Ionescu - sâm, 21 sept. 2013, 21:02
FED a excitat piaţa aurului cu dolari noi

Aurul a câştigat în două zile 6,5% faţă de minimul ultimelor 5 săptămâni, după pierduse 19% din preţ, până la 1.355 dolari / uncie, din aprile încoace, când a intrat în etapa de piaţă „bear” (descendentă).

Vineri după amiază, aurul se cota la 1.368  dolari / uncie (o uncie de aur are peste 31,1034 grame).

Calculele marilor speculatori se ajustează din mers.

Federal Reserve (FED) a decis să păstreze neschimbat debitul de dolari noi pompaţi în sistemul financiar şi să lase, prin urmare, cash pentru speculaţii în pieţe, deci să alimenteze cererea de active pe pieţe.

Mai mult încă:  se presupune, conform manualelor, că pompa de bani FED va încuraja şi inflaţia, deja stimulată de dobânzile apropiate de zero, cu care banca centrală a SUA împrumută băncile.

Astfel că, totodată, orice veste bună despre economia americană dă, totodată şi semnale de cumpărare pentru aur. Economia creşte graţie politicii inflaţioniste a FED.

Şi aurul se scumpeşte potrivit vechiului mecanism al speculării statutului metalului preţios de refugiu împotriva degradării valorii banilor.

Rezerva Federală va rămâne în urma ciclului economic. Ce anume aşteaptă FED pentru a începe să reducă gradual QE3, o economie perfectă?”, se întreabă, retoric, analistul Mihai Nichişoiu de la casa de brokeraj Tradeville.

QE3 („quantitative easing”) este abrevierea celei de-a treia campanii de operaţiuni, mai ales de achiziţii de obligaţiuni de stat americane, realizată de Federal Reserve (FED), pentru a introduce lunar 85 de miliarde de dolari nou nouţi în sistemul financiar al SUA.

O serie de investitori realizează acum cât de mult s-au supraextins pariind pe o restricţionare serioasă a politicii monetare americane„, mai spune analistul de la Tradeville, descriind felul în care  operatorii au exagerat contând pe oprirea pompei de dolari a FED şi cumpărând dolari, vânzând acţiuni şi aur.

Acum, „Rezerva Federală tocmai a aruncat o nouă plasă de siguranţă burselor de acţiuni (…). Costurile de finanţare vor scădea în SUA (…), dolarul va sta sub presiunea vânzării (…) şi, teoretic, cotaţiile aurului ar trebui să se aprecieze„, scria vineri Mihai Nichişoiu.

Prin campaniile QE, FED a liniştit vreme de 5 ani pieţele, disperate, sincer sau nu, că sistemul financiar mondial va intra în colaps din cauza neîncrederii induse de şocul falimentului marii bănci de investiţii Lehman Brothers.

Episodul Lehman Brothers nu era, decât certificatul oficial de naştere al crizei.

Mare parte de din banii pompaţi de FED vreme de cinci ani au fost redirecţionaţi spre speculaţii de băncile  care invocau neîncrederea şi nu mai finanţau economiile.

Banii au ajuns inclusiv pe piaţa aurului, care a ajuns la un maxim de 1.923 de dolari /uncie, în septembrie anul trecut.

Chiar şi în această vară, marele speculator George Soros mai afişa încrederea că aurul va maiataca înălţimile apropiate pragului de 2.000 de dolari / uncie.

„Long inflaţie via producători de aur” este pariul vechi de la sfârşitul lunii august, pe care analistul de la Tradeville îl găseşte şi mai atractiv acum, că  FED a decis să continue să inunde piaţa cu dolari.

O poziţie long, este una rezultată din ordinele de cumpărare.
Altfel spus, se pariază pe creşterea inflaţiei, respectiv pe scumpirea aurului, prin care lumea se fereşte de inflaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...