1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Fed a majorat dobânda la prima şedinţă de politică monetară a noului preşedinte al Rezervei Federale

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, într-un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, pentru a evita o supraîncălzire a primei economii a lumii, transmit DPA şi Reuters.

22 mar, 2018 | Agerpres

Decizia, în linie cu estimările analiştilor, este a cincea creştere a costului creditului adoptată de Fed după luna decembrie 2016, când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale, şi prima majorare sub conducerea noului preşedinte al Fed, Jerome Powell.

Analiştii se aşteaptă în continuare la o înăsprire lentă a politicii monetare, pe fondul evoluţiei foarte bune a pieţei muncii din SUA şi a economiei.

Fed a apreciat că ''perspectiva economică s-a consolidat în ultimele luni, pe fondul evoluţiei solide a pieţei forţei de muncă'' şi se aşteaptă la ''noi ajustări graduale ale politicii monetare'', rata dobânzii putând să ajungă la 2,5% până la sfârşitul acestui an.

De asemenea, Rezerva Federală a SUA previzionează în următoarele luni o creştere a inflaţiei, care ar urma să ajungă la 1,9% anul acesta şi să atingă în 2019 ţinta Fed de 2%.

Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a prognozat că anul acesta costul creditului va creşte de cel puţin de două ori, anul viitor de trei ori şi în 2020 de două ori, un nou indiciu al încrederii în evoluţia economiei americane.

Fed a revizuit în creştere estimările privind evoluţia PIB-ului SUA, care ar urma să înregistreze un avans de 2,7% în 2018, faţă de o expansiune de 2,5% previzionată în decembrie. Rata şomajului ar urma să scadă la 3,8% până la sfârşitul acestui an, după ce luna trecută s-a situat la 4,1%.

Jerome Powell, care în luna februarie i-a succedat în funcţie lui Janet Yellen, prima femeie din fruntea Fed, a declarat recent în faţa Congresului că vor fi decise noi majorări graduale de dobândă având în vedere creşterea economică puternică influenţată de o politică bugetară mai stimulantă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO