1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Fed nu a modificat dobânda, dar va începe în curând să îşi diminueze bilanţul

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a lăsat, miercuri seară, nemodificată dobânda de politică monetară, dar a precizat că 'în curând' va începe să îşi reducă portofoliul de obligaţiuni, o dovadă a încrederii în economia americană, informează AFP.

27 iul, 2017 | Agerpres

La finalul unei reuniuni de două zile, comitetul de politică monetară de la Fed a informat că a lăsat dobânda de bază în intervalul 1%-1,25%, având în vedere că inflaţia se situează sub ţinta de 2%.

'Comitetul se aşteaptă să înceapă să implementeze în curând un program de normalizare a bilanţului său', se arată în comunicatul Fed, adăugând că va urma planul prezentat în luna iunie. La precedenta şedinţă de politică monetară, FOMC a indicat doar că acest proces de normalizare a bilanţului său va începe în a doua jumătate a acestui an.

După ce a coborât dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero pentru a contracara criza financiară din 2007-2009 şi recesiunea, Fed a injectat peste 3.000 de miliarde de dolari în economia americană prin achiziţia de obligaţiuni, astfel că, în prezent, bilanţul Fed a ajuns la 4.500 miliarde de dolari.

Analiştii estimează că Fed ar putea declanşa acest proces de normalizare a bilanţului său în lunile septembrie sau octombrie, în funcţie de evoluţia economiei. În orice caz, procesul va începe înainte ca mandatul preşedintelui Fed, Janet Yellen, să expire în luna februarie, având în vedere că există semne de întrebare cu privire la reconfirmarea sa.

Preşedintele SUA, Donald Trump, care anterior a criticat politicile adoptate de Fed în mandatul lui Janet Yellen, nu a clarificat până acum dacă o va reconfirma în funcţie pe Yellen sau va numi un succesor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO