1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Fed spune că este puţin probabil ca dobânzile de politică monetară să crească, în viitorul apropiat

Este puţin probabil ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze în viitorul apropiat dobânzile de politică monetară, deoarece situaţia de pe piaţa muncii încă este fragilă deşi economia se îmbunătăţeşte, a declarat marţi presedintele Fed, Janet Yellen, transmite BBC.

25 feb, 2015 | Agerpres

'Prea mulţi americani rămân şomeri sau sunt angajaţi cu contracte temporare ... creşterea salariilor încă este lentă', a afirmat Janet Yellen. În urma declaraţiilor şefului Fed, bursele de pe Wall Street au închis marţi în creştere solidă, la cel mai ridicat nivel din acest an.

Comitetul de politică monetară al Fed a decis să menţină dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 0% şi 0,25%, nivel la care staţionează din luna decembrie 2008, scrie Agerpres.

'Totuşi, evoluţiile economice externe ar putea afecta perspectiva creşterii PIB-ului SUA', a avertizat Janet Yellen, referindu-se la încetinirea Chinei şi problemele cu care se confruntă zona euro. Dar eforturile de stimulare a economiei zonei euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula avansul SUA, susţine oficialul Fed.

Următoarea şedinţă de politică monetară a Fed va avea loc în martie.

Ritmul de creştere al economiei SUA a încetinit semnificativ în trimestrul patru din 2014, din cauza reducerii cheltuielilor cu echipamente şi a majorării deficitului comercial.

Conform datelor publicate în 30 ianuarie de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2014, o creştere anuală de 2,6%, faţă de un avans spectaculos de 5% în trimestrul trei din 2014. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 3% în ultimele trei luni ale anului.

Încetinirea, care urmează după două trimestre de creştere solidă, va fi probabil de scurtă durată, în urma scăderii preţului ţiţeiului. Majoritatea economiştilor cred că evoluţia PIB-ului SUA nu va fi afectat de deteriorarea condiţiilor economice din alte state.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO