Federația Internațională de Atletism nu va permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda acceptului dat de CIO

Nu veţi vedea sportivi ruşi sau belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 din Franţa în probele de atletism nici măcar sub drapel neutru, a declarat vineri seara preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, Sebastian Coe, scrie AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 09 dec. 2023, 10:17
Federația Internațională de Atletism nu va permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda acceptului dat de CIO

„Poate vor concura sub drapel neutru în alte discipline, dar nu la atletism. Poziţia disciplinei noastre sportive rămâne neschimbată, este o poziţie fermă, nu ne-o vom schimba. Nu acceptăm sub nicio formă prezenţa acestora”, spus Coe.

Rusia a denunţat vineri drept „discriminatorii” condiţiile propuse de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, care prevăd în special ca aceştia să concureze sub drapel neutru.

„Condiţiile sunt discriminatorii şi contravin principiilor sportive. Ele dăunează chiar Jocurilor Olimpice, nu sportului rusesc. Această abordare este absolut inacceptabilă”, a declarat ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, citat de agenţia de presă TASS.

După cum s-a anunţat, CIO a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

Oleg Matîţin a indicat totuşi că sportivii ruşi care au obţinut dreptul de a participa la JO 2024 „vor participa probabil”.

„Întotdeauna îi susţinem pe ai noştri, ei sunt sportivii noştri, membrii familiei noastre sportive”, a continuat el.

În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit” decizia sa referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.

Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat marţi la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă”, pentru a permite prezenţa la Paris a unui mic număr de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...