Federația Solidaritatea Sanitară a protestat astăzi în fața sediilor Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, din cauza salariilor mici (Video)

Membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară au protestat luni în faţa sediilor Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, principala nemulţumire fiind legată de veniturile salariale.
AGERPRES - lun, 11 mart. 2024, 16:29
Federația Solidaritatea Sanitară a protestat astăzi în fața sediilor Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, din cauza salariilor mici (Video)

Protestul, la care au participat în jur de 5.000 de sindicalişti, a început în faţa Guvernului unde cei prezenţi au scandat „Solidaritatea în sănătate!”, „Vrem soluţii şi dreptate nu doar drepturi amânate”, „Sporurile actuale nu mai foc două parale”.

Ei au fluturat steaguri albastre şi galbene, au folosit vuvuzele, fluiere, sirene şi au afişat pancarte pe care scria: „Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!”, „Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat”, „Doar împreună vom reuşi”.

Din Piaţa Victoriei sindicaliştii s-au îndreptat apoi în marş către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii.

Protestul de luni s-a încheiat cu un miting în faţa Parlamentului unde s-a scandat „Solidaritatea nu cedează, Solidaritatea protestează!”, „În loc de recunoştinţă, ne trataţi cu rea credinţă”, „Solidaritatea pentru sănătate!”, „Suferim în sănătate, aşteptăm doar echitate!”, „Vrem să fim toţi respectaţi, nu doar zilnic exploataţi!”, „Noi muncim, dar dacă ne oprim?”, „Solidaritatea salvează sănătatea”.

„Ne continuăm programul de proteste, pentru că ceea ce Guvernul a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, acea ordonanţă de urgenţă care prevede anumite majorări în sistemul sanitar, nu corespunde aşteptărilor salariaţilor din sănătate. Este o ordonanţă de urgenţă care aduce o majorare doar pe zona salariilor de bază. Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9%, nu reprezintă o creştere de 20%, pentru că ea este aplicabilă doar salariilor de bază şi nu şi celorlalte componente ale salariului şi anume sporurilor, zile nelucrătoare, pentru condiţii de muncă, pentru ture şi aşa mai departe. Guvernul ce a făcut de fapt? A acordat o creştere pentru 65% din venitul salarial, nu pentru sută la sută”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică.

Potrivit acestuia, modalitatea în care este transpusă creşterea salarială „se îndepărtează” de Legea salarizării 153/2017 şi de viitoarea lege a salarizării aplicabilă în sistemul de sănătate negociată cu ministerul de resort.

„În loc să reaşeze echitabil salariile în sănătate şi în loc să existe o remuneraţie corectă a acestor componente, respectiv a sporurilor, în realitate prin această ordonanţă de urgenţă ne îndepărtăm de aceste deziderat suplimentar, ea nu reprezintă în fapt o creştere de putere de cumpărare efectivă, pentru că inflaţia cumulată din ianuarie 2022 cu cea estimată până în iunie 2024 se situează undeva în jurul a 28 de procente. Cum spuneam, 14% nu reprezintă nici pe departe măcar acoperirea acestui nivel al inflaţiei”, a explicat Predică.

El a precizat că, la finalul acestei săptămâni, liderii sindicatelor componente ale federaţiei vor decide cu privire la declanşarea grevei.

Conform liderului sindical, Federaţia Solidaritatea Sanitară a comunicat vineri Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei.

„La finele acestei săptămâni, liderii sindicatelor se vor întâlni şi vor decide cu privire la declanşarea propriu-zisă a grevei. Vineri, noi am comunicat Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei în sistemul de sănătate, după cum este cunoscut sistemul de sănătate este unul cu anumite restricţii vizavi de declanşarea grevei şi este necesar, evident, un protocol, un acord în baza căruia se desfăşoară o grevă – cum se asigură acea treime obligatorie, modalitatea de asigurare a urgenţelor şi aşa mai departe”, a indicat Gabriel Predică.

Sursa foto și video: Facebook.com/solidaritatea.sanitara

 

Te-ar mai putea interesa și
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o uzină în Europa....
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...