Federica Mogherini: O Rusie „izolată, fragilă şi destabilizată” nu este în interesul Uniunii Europene

Uniunea Europeană nu are nevoie de o Rusie "izolată, fragilă şi destabilizată", a apreciat luni şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, susţinând totodată ideea de a se continua colaborarea cu Moscova, care a dat "rezultate inimaginabile", transmite agenţia EFE.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 19:37
Federica Mogherini: O Rusie

„O Rusie izolată, fragilă şi destabilizată nu este în interesul nostru. Interesele noastre converg sub multe aspecte. În unele ocazii recente, cooperarea între Europa, Rusia şi alţi actori internaţionali a dat rezultate care înainte erau inimaginabile”, a susţinut Federica Mogherini la Roma, în timpul ceremoniei la care a primit premiul Ispi 2014, acordat personalităţilor care au contribuit la consolidarea imaginii Italiei în lume.

Ea a menţionat în continuare că Rusia s-a străduit de-a lungul anilor să coopereze acolo unde, la sfârşitul Războiului Rece, „a existat competiţie şi confruntare”, dând exemplul acordului preliminar în dosarul nuclear iranian sau neutralizarea arsenalului chimic al Siriei.

În discursul intitulat „Provocările de la marginea Europei. Cum să impulsionăm politica externă şi de securitate comună?”, Mogherini s-a referit şi alte fenomene, cum ar fi imigraţia şi ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic.

În opinia ei, acţiunea militară împotriva jihadiştilor este „necesară, dar nu şi suficientă”, această grupare putând fi învinsă numai dacă vor fi avute în vedere „cauzele profunde ce au provocat apariţia ei” şi dacă Irakul va deveni „o ţară solidă şi democratică”, iar Siria „va porni în sfârşit pe drumul tranziţiei politice şi reconcilierii”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...