Fenechiu, despre cazul Gruia Stoica: Am avertizat asupra corupţiei în cazul CFR Marfă

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a susţinut joi, într-o declaraţie remisă presei cu aproximativ jumătate de oră înaintea pronunţării sentinţei în cazul său, că a avertizat asupra corupţiei privind CFR Marfă şi înţelegerile ministerului cu diferite companii.
Economica.net - joi, 30 ian. 2014, 16:57
Fenechiu, despre cazul Gruia Stoica: Am avertizat asupra corupţiei în cazul CFR Marfă

Fenechiu a făcut o serie de precizări cu privire la cazul Gruia Stoica şi licitaţia Complexului Energetic Oltenia.

„Eu am avertizat, chiar dinainte de a fi ministru, asupra faptului că unul dintre principalele motive pentru care CFR Marfă a ajuns să înregistreze pierderi atât de mari a fost acest gen de corupţie, şi anume înţelegeri dintre conducerile ministerului şi ale companiei cu reprezentanţii companiilor private competitoare. Acestea, fiind informate cu privire la preţurile ofertate de către CFR Marfă, câştigau licitaţiile împotriva companiei de stat. Când am ajuns în funcţia de ministru, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a termina cu acest flagel, iar rezultatul eforturilor mele s-a văzut prin faptul că, pe perioada mandatului meu, CFR Marfă a câştigat toate licitaţiile la care a participat”, a susţinut Fenechiu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL şi-a exprimat „amărăciunea” cu privire la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit Dragoş Drăghici, directorul CFR Marfă, căruia îi doreşte însănătoşire cât se poate de rapidă.

„Sper că domnul Drăghici a rămas acelaşi om integru pe care l-am cunoscut, care, cel puţin în discuţiile cu mine, a fost mereu cel mai mare duşman al acestui tip de afaceri. Am avut încredere deplină în dumnealui şi îmi doresc foarte mult ca, în urma tuturor cercetărilor, să se constate faptul că nu a putut fi corupt”, a declarat Fenechiu.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, Stoica Gruia, persoană ce controlează SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, membră a grupului Grampet, a purtat discuţii cu avocatul Doru Boştină, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării, la un preţ avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.

Gruia Stoica îl întreba pe Doru Boştină dacă la Ministerul Transporturilor are influenţă Relu Fenechiu sau Călin-Bogdan Găurean, pentru a afla de la directorul CFR Marfă ce preţ oferă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, omul de afaceri spunându-i că Dragoş Drăghici ” are atâta mândrie, e atât de dobitoc”.

Găurean i-a spus lui Boştină că nu poate da curs solicitării şi i-a recomandat să îi transmită lui Gruia Stoica că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. Aceste aspecte au fost confirmate atât în declaraţiile lui Doru Boştină cât şi ale lui Călin-Bogdan Găurean, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, în 24 ianuarie, Gruia Stoica i-a transmis un SMS lui Relu Fenechiu, cerându-i „5 minute” pentru o întâlnire. Fenechiu i-a răspuns că se află în Iaşi, iar în zilele următoare „se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi, însă merită reliefată insistenţa inculpatului de a găsi orice mijloc şi orice persoană disponibilă să marşeze la planul infracţional pe care l-a conceput”, au mai scris procurorii în documentele citate.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are "creşterea economică cea mai mare din Europa", aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor,......
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite ...
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să ...
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, ...