Fenechiu: E importantă convocarea CSAT în cazul privatizării CFR Marfă după declaraţiile lui Băsescu

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat, joi, că este importantă convocarea de urgenţă a CSAT, în cazul privatizării CFR Marfă, precizând că procesul de privatizare nu poate merge înainte cât timp şeful statului a ieşit cu afirmaţii periculoase spunând că "nu e bine".
Economica.net - joi, 25 iul. 2013, 11:16
Fenechiu: E importantă convocarea CSAT în cazul privatizării CFR Marfă după declaraţiile lui Băsescu

Fenechiu a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că preşedintele Traian Băsescu a ieşit cu afirmaţii periculoase în cazul privatizării CFR Marfă şi că, astfel, şeful statului a blocat accesul companiei câştigătoare la credite bancare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nicio bancă nu mai dă bani GFR-ului, după ce a ieşit omul numărul unu al ţării cu astfel de declaraţii. Practic, a blocat companiei accesul la credite. CSAT ar trebui să decidă dacă e bine sau rău. Din punctul nostru de vedere, toate documentele sunt în regulă, iar noi nu ştim dacă acţionarul unei companii are probleme cu DIICOT sau cu DNA. Nici nu avem de unde şti dacă băncile îi dau sau nu credit”, a spus Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a afirmat că băncile sunt foarte reticente în privinţa unor afaceri care prezintă riscuri.

„Preşedintele nu este obligat să convoace CSAT, dar ar trebui să o facă. Este necesar un răspuns oficial. E posibil ca Traian Băsescu să fi avut nişte informaţii. Trebuie să şi le asume, acestea nu pot fi expuse într-o declaraţie de presă”, a declarat Relu Fenechiu.

El a precizat că CSAT ar trebuie să dea o hotărâre în care să spună dacă aprobă sau nu forma contractului de privatizare.

„Poate nu avem noi toate informaţiile de care dispune preşedintele. CSAT e format din reprezentanţi care se ocupă cu securitatea naţională. Această privatizare nu poate merge înainte, cât timp Traian Băsescu a spus că nu e bine. Convocarea CSAT se poate face şi într-o oră, nu asta e problema. Este importantă convocarea de urgenţă a CSAT. Dacă nu era intervenţia lui Traian Băsescu nu mai cerea nimeni nimic, nu mai era nevoie de şedinţa Consiliului”, a afirmat Fenechiu.

El a mai spus că reprezentanţii FMI, care se află în aceste zile în România, se uită atent la această privatizare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

Şeful statului a precizat că privatizarea cu investitor strategic a CFR Marfă a fost stabilită în CSAT.

„Dacă în momentul de faţă investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte – în momentul de faţă nu sunt prea multe bănci dispuse să finanţeze – de unde o să găsească bani pentru modernizarea companiei? Are nevoie de locomotive moderne, de vagoane modernizate, de depouri modernizate, de multe altele”, a arătat Traian Băsescu.

El a arătat că Grupul Feroviar Român – GFR, câştigătorul licitaţiei pentru CFR Marfă, are propriile credite şi trebuie să împrumute „circa 200 de milioane să plătească noua companie”, nefiind prea multe bănci dispuse să finanţeze această sumă.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a declarat că Guvernul aşteaptă o decizie în prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării legat de CFR Marfă.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...