Feriţi-vă de firma Efect Dual Paper. Promite locuri de muncă în străinătate pe salarii de mii de euro, dar nu e în evidenţa ITM

O fabrică de ciocolată din Germania angajează români necalificaţi pe salarii nete de 1400 euro. Aşa începe un anunţ de recrutare publicat pe olx.ro. În 11 zile anunţul a fost citit de peste 63.000 de ori. Societatea din spatele acestui anunţ se numeşte Efect Dual Paper din Arad, nu e înregistrată la Inspectoratul de Muncă, iar mai multe persoane ne-au spus că au fost înşelate de această firmă.
Cristina Şomănescu - mar, 02 feb. 2016, 21:59
Feriţi-vă de firma Efect Dual Paper. Promite locuri de muncă în străinătate pe salarii de mii de euro, dar nu e în evidenţa ITM

Un anunţ publicat recent pe olx.ro, citit de peste 63.000 de ori, începe astfel: o fabrică de ciocolată din Germania angajează români pe salarii nete de 1400 euro. Singurele condiţii de eligibilitate specificate în anunţul de recrutare sunt disponibilitatea pentru ore suplimentare, eficienţă la muncă şi vârsta cuprinsă între 18 şi 58 de ani. În anunţul de recrutare nu se precizează explicit nici cine mediază această oferta de muncă pentru angajatorul german, şi nici numele companiei angajatoare. 

Singura informaţie de contact din anunţul de recrutare este numărul de telefon: 0731415230.
La o simplă căutare găsim şi alt anunţ de recrutare, la fel de atractiv, asociat acestui număr de telefon:
„Angajatorul german are nevoie de nouă persoane pentru zidărie şi fierari-betonişti, cu plecare la muncă în 25 noiembrie. Contractele de muncă sunt individuale, cu salariu de 2000 euro/lună, cazare cu doar 3 euro/zi, o masă caldă gratis la prânz, asigurare medicală şi socială, drept la concedii de odihnă şi alocaţie pentru copii”, potrivit anunţului pe care îl puteţi consulta aici.

ECONOMICA.NET a sunat la numărul de telefon din aceste anunţuri.
După ce am fost întâmpinaţi în repetate rânduri de mesajul: „Bună ziua, aţi sunat la locuri de muncă. Momentan suntem în concediu. Reveniţi după 4 ianuarie (n. red. am sunat pe 1 şi 2 februarie)”, am fost, în sfârşit, preluaţi de un operator. Solicităm insistent numele firmei care plasează personal în străinătate, şi al angajatorului german.
După lungi insistenţe, operatoarea ne spune doar o parte din numele firmei care plasează personal în străinătate, şi pe care de altfel o reprezintă – „Dual Paper din Arad”, după care ne închide abrupt telefonul.
Nu există însă o firmă cu acest nume. Singura firmă din Arad a cărei denumire conţine cuvintele „Dual Paper” este societatea Efect Dual Paper SRL, CUI 35289395, înregistrată pe 3 decembrie 2015.

Mai mult, operatoarea ne răspunde ferm că nu ne poate divulga numele angajatorului din Germania decât după semnarea contractului!

Firma Efect Dual Paper din Arad nu se află în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Amintim că lista completă a firmelor autorizate să medieze angajări în străinătate e publicată pe site-ul fiecărui inspectorat teritorial de muncă.
Mai mult, numele firmei Efect Dual Paper din Arad este asociat cu o serie de cazuri de abuzuri privind plasarea de muncă în străinătate, despre care puteţi citi pe larg aici. 

ITM Arad recomandă candidaţilor să verifice firmele de plasare de forţă de muncă în străinătate pe site-ul instituţiei.
Consultaţi aici lista completă a firmelor de plasare a forţei de muncă în străinătate, aflate în evidenţa ITM Arad.

ECONOMICA.NET a scris pe larg aici cum puteţi verifica dacă firma de plasare de forţă de muncă în străinătate e serioasă

1. În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebui să aibă COD 7450 selecţia şi plasarea forţei de muncă), a declarat pentru ECONOMICA.NET Cătălina Bordianu Calangiu, avocat la firma de avocatură Bordianu şi Asociaţii.

2. Verificaţi agentul de mediere (firma de plasare de forţă de muncă în străinătate) la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma, ne-a mai spus Cătălina Bordianu.

3. Mai departe, solicitaţi firmei acreditarea de la Ministerul Muncii, a adăugat Cătălina Bordianu. Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

4. Următorul pas pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi firma angajatoare din străinătate.

5. Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate, ne-a mai spus avocatul Cătălina Bordianu.

6. Încheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere, atenţionează Cătălina Bordianu. Dacă tariful este achitat de angajatorii străini, este interzisă încasarea acestuia şi de la solicitantul din România, a explicat avocatul pentru ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...