Fermele de subzistență din România vor avea 150 de milioane de euro pentru investiții în noul PNDR

Fermele de subzistență din România vor avea alocate fonduri de 150 de milioane de euro prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmând să fie destinată trecerii acestor ferme în zona de producție pentru piață.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 21:12
Fermele de subzistență din România vor avea 150 de milioane de euro pentru investiții în noul PNDR

„Vrem să introducem o a 14-a măsură care sa fie un fel de continuare a măsurii 141 de sprijinire a fermelor de semi-subzistență. Este vorba de acordarea unui ajutor de 15.000 de euro pe proiect, într-o singură tranșă pentru cei care sunt în zona de semi-subzistență pentru a face investiții și a produce pentru piață. Vor fi 150 de milioane de euro pentru 10.000 de beneficiari”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu referitor la prioritățile anului 2014.

Acesta a precizat că este „o măsură foarte bună” pentru fermierii români, care exista în revizuirea PAC și de aceea a decis să fie aplicată și în viitorul PNDR.

„Cred că trebuie să răspundem la toate nevoile și aceasta este o măsură foarte bună și așteptată de fermieri. Eu nu vreau un PNDR pentru mine sau pentru Ministerul Agriculturii ci unul pentru toți beneficiarii. Dacă se solicită măsurile acestea, sigur că le și implementăm”, a subliniat Constantin.

Potrivit sursei citate, o primă variantă a viitorului PNDR va fi transmisă la Bruxelles până pe 15 februarie, astfel încât forma finală a programului să fie agreată până la jumătatea acestui an.

„Vrem să transmitem până pe 15 februarie acest program integrat la Bruxelles, într-o formă aproape de a fi finalizată, după care vom discuta cu reprezentanții Comisiei Europene, până în lunile iunie — iulie, să agreăm forma finală și să discutăm apoi sesiunile. Am văzut abordări precum că ar fi trebuit să avem gata PNDR la 1 ianuarie. Nu stă în picioare această abordare. Nu este decât demagogie politicianistă. Toate cele 28 de state membre urmează același calendar. Mai mult, regulamentele europene nu sunt aprobate la nivel de Comisie”, a adăugat șeful MADR.

Acesta a explicat că se află în imposibilitatea de a deschide din martie anumite măsuri din noul PNDR, pe răspunderea statului membru, întrucât regulamentul european nu a fost încă aprobat.

„Am anunțat și chiar vrem să facem aceste lucruri pe răspunderea statului membru, o continuare a măsurii 121, investiții în exploatații agricole. Am vrut să facem acest lucru din martie-aprilie, noi suntem pregătiți, dar din păcate regulamentul european va fi aprobat cel mai devreme în luna aprilie. Noi lucrăm la ghidul solicitantului dar putem efectiv să deschidem măsura numai după ce se va aproba regulamentul la nivelul UE. Acest lucru se va întâmpla în aprilie, deci în luna mai, cel târziu, deschidem măsura pentru fermele de reproducție și de creștere. Vrem să pune accent pe aceste zone unde din păcate suntem deficitari și importam foarte mult pentru partea de procesare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

De asemenea, pe viitorul PNDR se vor acorda punctaje suplimentare proiectelor integrate pe lanțul de producție, care aduc valoarea adăugată.

„Vor primi punctaje suplimentare toți cei care vor să facă proiecte integrate. Dacă o fermă vegetală vine și face și o fermă zootehnică va avea punctaj suplimentar. Dacă mergem mai departe pe lanțul de producție, respectiv depozitare, procesare, desfacere, toți cei care vor să facă astfel de proiecte integrate vor avea un punctaj suplimentar. Este important acest lucru pentru că 2013, chiar dacă este anul în care am exportat foarte mult și este primul după 20 de ani când balanța comercială este pozitivă, trebuie să recunoaștem că am exportat foarte multă materie primă. Nu am introdus această materie pe lanțul de producție. Nu am dus producția vegetală în zootehnie, să îi aducem valoare adăugată, iar zootehnia în procesare și de aceea vrem să dăm punctaj suplimentar proiectelor integrate care aduc valoarea adăugată și să exportăm produsul final, procesat”, a explicat oficialul MADR.

Nu în ultimul rând, pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene, MADR intenționează să simplifice procedurile programului, una dintre acestea vizând introducerea unei liste cu prețuri de referință în cazul achizițiilor.

„Este important că vizăm pe PNDR simplificarea regulilor, iar una dintre cele mai importante simplificări este cea privind introducerea unei liste de prețuri de referință. Dacă vom avea această listă practic procedura de achiziție este eliminată, acolo unde de fapt au fost problemele cele mai mari pe accesarea de fonduri. Fermierii nu trebuie decât să se încadreze în acele prețuri de referință și nu mai trec prin procedura de achiziții publice prevăzute de OUG 34”, a mai spus Constantin.

PNDR 2014-2020 conține 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ținând seama atât de realitățile socio-economice ale țării și implicit ale spațiului rural, cât și de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).

Creșterea competitivității sectorului agricol reprezintă unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 în condițiile în care în sectorul agricol valoarea medie a productivității muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană față de media europeană de 14.967 euro/persoană în anul 2012.

Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru România dispune de o alocare financiară UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de 8,0156 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană fiind rănită,......
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele ...