Fermierii cu pierderi din cauza calamităţilor ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit

Producătorii agricoli ale căror exploataţii au fost afectate de ploi, grindină sau inundaţii ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit, dacă această propunere susţinută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va avea girul Ministerului Finanţelor Publice.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 09:15
Fermierii cu pierderi din cauza calamităţilor ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit

‘Pierderile înregistrate anul trecut de producătorii agricoli din cauza ploilor abundente, inundaţiilor sau grindinei au fost estimate la circa 243 de milioane de lei, pe o suprafaţă de 75.941 de hectare, iar impozitul aferent suprafeţelor calamitate se ridică la peste 5,22 milioane de lei. Deşi au suferit pierderi economice importante, producătorii agricoli au fost nevoiţi să declare şi să plătească impozitul calculat pe baza normelor de venit sau în condiţiile impunerii reale’, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Furtunile, ploile abundente şi inundaţiile au distrus culturile agricole pe 40.292 hectare, în 15 judeţe, respectiv în Brăila, Constanţa, Timiş, Vrancea, Vaslui, Dolj, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Mureş, Giurgiu, Suceava, Hunedoara, Galaţi, Neamţ, iar în cinci judeţe – Buzău, Iaşi, Galaţi, Vrancea, Teleorman – grindina a afectat culturile pe o suprafaţă de 35.649 hectare.

Astfel, pentru suprafeţele distruse de calamităţi naturale, constatate de autorităţi pe baza documentelor emise de Inspectoratul General de Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, producătorii agricoli ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venitul agricol.

Începând cu 1 februarie 2013, a fost revizuit sistemul de impozitare a veniturilor din activităţi agricole pentru persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică, iar din anul fiscal 2014 normele de venit sunt stabilite de direcţiile teritoriale de specialitate ale MADR şi sunt aprobate şi publicate de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute în mod individual sau într-o formă de asociere,
fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

În funcţie de tipul activităţii, sunt prevăzute două modalităţi de stabilire a venitului anual impozabil, respectiv pe bază de norme de venit sau în sistem real.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...