Fermierii români învață treptat lecția asocierii. Rulajul primelor cinci cooperative agricole a depășit pentru prima dată jumătate de miliard de lei

Primele cinci cele mai mari cooperative agricole din România au trecut în 2020 împreună, pentru prima dată, de pragul de jumătate de miliard de lei, după o ușoară creștere față de anul anterior. Cea mai mare, o cooperativă care se ocupă în principal de producția hranei pentru păsări, este creată în jurul grupului AAylex, producătorul brandului Cocorico, afacere creată de antreprenorul Bogdan Stanca.
Alina Stanciu - mar, 06 iul. 2021, 22:02
Fermierii români învață treptat lecția asocierii. Rulajul primelor cinci cooperative agricole a depășit pentru prima dată jumătate de miliard de lei

Împinși de la spate de marii comercianți care impun reguli stricte, cer cantități mari de marfă și nu lasă prea mare loc de manevră producătorilor mici, dar și atrași de banii europeni dedicați cooperativelor, fermierii români încep să reînvețe să facă afaceri prin asociare.  Numai anul trecut, un an total atipic pentru orice business, s-au înființat 166 de cooperative agricole, numărul acestora ajungând la 1.621,  dublu față de 2014, spre exemplu, potrivit informațiilor oferite de ONRC pentru Economica. Numărul celor radiate a fost de 16.

În ceea ce privește nivelul de business la care au ajuns, 2020 înseamnă pentru mediul asociativ din agricultură trecerea de un nou prag, primele cinci cooperative după cifra de afaceri au realizat împreună un rulaj net de 508,1 milioane de lei, după o creștere de 1,7% față de anul anterior. Cele mai mari gravitează în jurul unor jucători mari din industria alimentară sau în jurul unui retailer.

Astfel, cea mai mare cooperativă agricolă este AAYLEX Cooperativă Agricolă, o structură înființată în 2009 de 13 companii cu afaceri în industria cărnii de pasăre, inclusiv Avicola Buzău, parte a grupului AAYLEX, producătorul brandului Cocorico.

Cooperativa a ajuns la 53 de salariați, un profit de 2,3 milioane de lei, reprezentând 1,4% din cifra de afaceri. De asemenea, față de 2019, business-ul cooperativei a crescut cu 1,6%.

Grupul AAylex este unul dintre cei mai mari jucători din food industry, ce acoperă tot lanțul integrat de la producția de hrană pentru păsări și alte animale, genetica și creșterea puilor, abatorizare, producția de carne proaspătă de pui și produse din carne de pui cu valoare adăugată, până la comercializarea produselor finite.

Urmează Cooperativa Agricolă Integrată Țara Mea, cea care livrează către retailerul german Kaufland și care a fost înființată în 2016. Cooperativa este deținută de cinci acționari persoane juridice, fiecare cu câte 20% dintre părțile sociale și a raportat în 2020 o cifră de afaceri netă în valoare de 152,9 milioane de lei, cu 3,6% peste nivelul anului anterior. Cooperativa are 16 angajați și un profit net de aproximativ 2 milioane de lei.

A treia cea mai mare cooperativă agricolă după cifra de afaceri din 2020 este Agroprod Crasna Cooperativa Agricolă, cu activități mixte în ferme vegetale și zootehnice. Cooperativa este deținută, potrivit Termene.ro, de către patru entități juridice controlate de fermierii Sebastuian Moza, Silke Istvan, Szilagyi Gheorghe și Nagy Istvan și a raportat anul trecut un rulaj net de 76,3 milioane de lei, cu 8% peste nivelul lui 2019.

Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest din Timiș, un business de 61,4 milioane de lei anul trecut și cu o rată a profitului net de 0,1% din cifra de afaceri, aparține unui număr de 26 de alte societăți. Împreună, acestea cultivă cereale pe o suprafață de aproximativ 15.000 de hectare, producând în jur de 50.000 de tone anual. A patra cooperativă agricolă după rulajul net a raportat anul trecut afaceri cu 8% mai mari față de 2019 și are doar patru salariați.

Nu în ultimul rând, Argeș Biosud Cooperativă Agricolă din Argeș, cu afaceri de 48,4 milioane de lei în 2020, este formată din 43 de ferme cu activități mixte. Cooperativa are doar 11 angajați și este singura dintre primele cinci care a raportat scădere în 2020 față de 2019 (minus 17%).

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...