Fermierii se aşteaptă ca producţiile de legume şi fructe să fie în acest an mult mai mici decât în 2016, din cauza gerului şi a zăpezii

Îngheţul şi zăpăda care s-au aşternut peste terenurile agricole din România la începtul acestui an au avut un impact negativ asupra legumelor şi pomilor fructiferi, în timp ce culturile însămânţate în toamnă au fost afectate într-o mică măsură, afirmă fermierii chestionaţi de News.ro.
Economica.net - Dum, 07 mai 2017, 07:30
Fermierii se aşteaptă ca producţiile de legume şi fructe să fie în acest an mult mai mici decât în 2016, din cauza gerului şi a zăpezii

„Vremea aceasta rea, cu îngheţul şi cu zăpada, a avut un impact negativ asupra legumelor care au fost puse în solarii şi asupra viei şi pomilor fructiferi. I-a prins într-o fază sensibilă, atunci când erau înfloriţi, de aceea ne aşteptăm la scăderea producţie în acest an. Nu cred că se va face mai mult de 60% din producţia obţinută în 2016 de legumele şi fructe”, a declarat pentru News.ro Ion Cioroianu, consilier din cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

El a discutat cu agricultori din judeţul Galaţi, care i-au spus că 100 de hectare de vie erau compromise 100%, iar 240 de hectare de livezi erau compromise în proporţie de 60%.

Producţia de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, în scădere cu 8,1% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2016, producţia de struguri a scăzut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%.

În schimb, producţia de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar dacă suprafaţa a scăzut cu 0,7%.

Pentru alte culturi, condiţiile meteo din primele luni ale anului au avut un impact mixt.

„Atât ploile, cât şi zăpadă au avut un efect pozitiv. Pagube au produs câteva brume, înainte de fenomenul cu precipitaţiile abundente şi ninsori din zona de nord. Ele au produs pagube la anumite culturi, mai ales în cazul celor care aveau cartofii răsăriţi”, a afirmat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, pentru News.ro.

România a înregistrat anul trecut o creştere a producţiei de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone.

Pe de altă parte, producătorii de cereale se aşteaptă la producţii bune, chiar similare producţiilor-record obţinute anul trecut.

„Vorbim de producţii cel puţin la nivelul anului trecut, dar producţiile totale vor fi mai mici deoarece atât la cultura de rapiţă, cât şi la cultura de grâu suprafeţele însămânţate au fost mai mici decât în anii precedenţi”, a explicat preşedintele LAPAR.

Potrivit reprezentanţilor fermierilor, agricultorii din nordul ţării, unde clima este mai rece, nu au terminat cu semnănatul, deoarece sunt probleme cu umiditatea solului şi cu băltirile.

Dacă în nordul României fermierii seamănă soia şi porumbul, în vestul ţării, cele două culturi deja au răsărit, iar fermierii din zonă spun că, la acest moment, culturile arată bine.

„Poate că nu o să facem 9 tone de grâu la hectar anul acesta, cum am făcut în alte dăţi, dar vom face 7,5 tone la hectar în cazul grâului şi 4,5 de tone la hectar la rapiţă”, a declarat fermierul Dimitrie Muscă, pentru News.ro.

Muscă a semănat în acest an 3.000 de hectare cu grâu, 3.000 ha cu porumb, 1.100 ha cu rapiţă, 400 ha cu soia şi 160 ha cu lucernă.

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit INS.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România.

Te-ar mai putea interesa și
SUA și UE au ajuns la un acord temporar privind eliminarea taxelor suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu – surse Bloomberg
SUA și UE au ajuns la un acord temporar privind eliminarea taxelor suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu ...
Administraţia Biden urmează să anunţe, posibil chiar de luni, că a ajuns la un acord provizoriu cu Uniunea Europeană cu privire la tarifele vamale suplimentare impuse la importurile de oţel......
Autostrada de Centură București: când intră grecii și Umbrărescu pe teren și care e situația pe fiecare tronson
Autostrada de Centură București: când intră grecii și Umbrărescu pe teren și care e situația pe fiecare tronson
Constructorul elen Aktor va începe lucrările pe lotul 3 din Autostrada de Centură București (A0) Sud luna viitoare, iar ...
Guvernul SUA îi avertizează pe americani cu privire la riscul apariției de acte violente odată cu relaxarea restricțiilor
Guvernul SUA îi avertizează pe americani cu privire la riscul apariției de acte violente odată cu relaxarea restricțiilor
"Sfătuim publicul să rămână vigilent în faţa ameninţărilor care continuă să planeze asupra Statelor Unite", indiferent ...
China a reușit să pună pe suprafața planetei Marte un mic robot teleghidat
China a reușit să pună pe suprafața planetei Marte un mic robot teleghidat
China a reuşit sâmbătă să pună cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul său robot teleghidat Zhurong, ceea ce ...