Fermierii şi angajaţii centrelor de echitaţie din Franţa se alătură protestelor anti-taxe

Fermierii francezi au avertizat că vor bloca joi circulaţia către Paris, afirmând că s-au săturat de taxe şi reglementări, iar angajaţii centrelor de echitaţie vor demonstra la sfârşitul acestei săptămâni împotriva majorării TVA decisă de preşedintele Francois Hollande, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 19:37
Fermierii şi angajaţii centrelor de echitaţie din Franţa se alătură protestelor anti-taxe

Amplificarea protestelor scoate în evidenţă bătălia pe două fronturi dusă de Hollande, care l-a făcut cel mai impopular lider francez după 1958.

Preşedintele este presat pe de o parte de Uniunea Europeană să reducă deficitul bugetar şi pe de altă parte de electoratul care suportă una dintre cele mai mari poveri fiscale din lume şi un şomaj aflat la un nivel record.

Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri că guvernul nu va renunţa la majorarea TVA din 2014, dar că va analiza reorganizarea sistemului fiscal.

„Din cauza popularităţii scăzute, este foarte dificil pentru preşedinte şi premier să găsească spaţiu de manevră. Premierul a dat un semnal că francezii aşteapă soluţii, dar acestea nu vor fi imediate”, a declarat Yves-Marie Cann, director la firma de cercetare şi sondare a opiniei publice CSA din Paris.

Ayrault intenţionează să discute pe 25 noiembrie cu oamenii de afaceri, sindicate şi parlamentari din toate partidele despre modificarea sistemului fiscal, din 2015. El promite totodată că cheltuielile publice vor scădea cu 45 de miliarde de euro între 2015 şi 2017.

Premierul a spus că înţelege nemulţumirea oamenilor şi îndoiala lor faţă de folosirea veniturilor fiscale.

Standard&Poor’s estimează că veniturile bugetare se ridică la 53% din PIB, dacă sunt incluse amenzile, dividendele şi alte venituri, mai mult decât în oricare altă ţară din afara Scandinaviei.

Cheltuielile statului francez totolizează peste 56% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

Încasările fiscale au crescut cu 70 de miliarde de euro în decurs de trei ani, inclusiv în mandatul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, dar protestele s-au amplificat în ultimele luni, în urma adoptării unor măsuri de creştere a TVA şi introducere a unei taxe ecologice, pentru camioanele de mare tonaj.

Demonstraţiile din această săptămână vin după proteste violente ale camionagiilor în Bretania şi un avertisment al cluburilor de fotbal de a suspenda o etapă din campionat, pentru a contesta o taxă de 75% pe câştigurile de peste 1 milion de euro.

„Francezii încă luptă într-un război de clasă. Este incredibil că privesc încă economia ca pe un război de clasă, clasa superioară împotriva clasei inferioare, ceea ce este un nonsens”, a apreciat Frits Bolkestein, politician olandez şi comisar UE în perioada 1999-2004.

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicată restaurantelor, transporturilor, lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire a imobilelor şi anumitor medicamente de la 7% la 10%.

Totodată, TVA aplicată centrelor de echitaţie va creşte de la 7% la 20%, întrucât Comisia Europeană a respins clasificarea activităţii acestora ca una agricolă.

Majorarea riscă să ducă la închiderea a 2.000 de centre de călărie dintr-un total de 7.000, ceea ce va duce la concedierea a 6.000 de oameni şi la eutanasierea a 80.0000 de cai, potrivit asociaţiei Groupement Hippique.

Agricultorii ameninţă de blocheze joi căile rutiere de intrare în Paris. Ei cer în principal eliminarea taxei eco pentru camioane şi renunţarea la majorarea TVA în cazul fertilizatorilor.

„Fermierii s-au săturat de taxe şi reglementări”, a spus Marie Marques, şefa unei filiale regionale a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Fermierilor.

Ministrul de Finanţe Pierre Moscovici a declarat în august că înţelege nemulţumirile oamenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...