Fermierii şi angajaţii centrelor de echitaţie din Franţa se alătură protestelor anti-taxe

Fermierii francezi au avertizat că vor bloca joi circulaţia către Paris, afirmând că s-au săturat de taxe şi reglementări, iar angajaţii centrelor de echitaţie vor demonstra la sfârşitul acestei săptămâni împotriva majorării TVA decisă de preşedintele Francois Hollande, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 19:37
Fermierii şi angajaţii centrelor de echitaţie din Franţa se alătură protestelor anti-taxe

Amplificarea protestelor scoate în evidenţă bătălia pe două fronturi dusă de Hollande, care l-a făcut cel mai impopular lider francez după 1958.

Preşedintele este presat pe de o parte de Uniunea Europeană să reducă deficitul bugetar şi pe de altă parte de electoratul care suportă una dintre cele mai mari poveri fiscale din lume şi un şomaj aflat la un nivel record.

Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri că guvernul nu va renunţa la majorarea TVA din 2014, dar că va analiza reorganizarea sistemului fiscal.

„Din cauza popularităţii scăzute, este foarte dificil pentru preşedinte şi premier să găsească spaţiu de manevră. Premierul a dat un semnal că francezii aşteapă soluţii, dar acestea nu vor fi imediate”, a declarat Yves-Marie Cann, director la firma de cercetare şi sondare a opiniei publice CSA din Paris.

Ayrault intenţionează să discute pe 25 noiembrie cu oamenii de afaceri, sindicate şi parlamentari din toate partidele despre modificarea sistemului fiscal, din 2015. El promite totodată că cheltuielile publice vor scădea cu 45 de miliarde de euro între 2015 şi 2017.

Premierul a spus că înţelege nemulţumirea oamenilor şi îndoiala lor faţă de folosirea veniturilor fiscale.

Standard&Poor’s estimează că veniturile bugetare se ridică la 53% din PIB, dacă sunt incluse amenzile, dividendele şi alte venituri, mai mult decât în oricare altă ţară din afara Scandinaviei.

Cheltuielile statului francez totolizează peste 56% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

Încasările fiscale au crescut cu 70 de miliarde de euro în decurs de trei ani, inclusiv în mandatul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, dar protestele s-au amplificat în ultimele luni, în urma adoptării unor măsuri de creştere a TVA şi introducere a unei taxe ecologice, pentru camioanele de mare tonaj.

Demonstraţiile din această săptămână vin după proteste violente ale camionagiilor în Bretania şi un avertisment al cluburilor de fotbal de a suspenda o etapă din campionat, pentru a contesta o taxă de 75% pe câştigurile de peste 1 milion de euro.

„Francezii încă luptă într-un război de clasă. Este incredibil că privesc încă economia ca pe un război de clasă, clasa superioară împotriva clasei inferioare, ceea ce este un nonsens”, a apreciat Frits Bolkestein, politician olandez şi comisar UE în perioada 1999-2004.

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicată restaurantelor, transporturilor, lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire a imobilelor şi anumitor medicamente de la 7% la 10%.

Totodată, TVA aplicată centrelor de echitaţie va creşte de la 7% la 20%, întrucât Comisia Europeană a respins clasificarea activităţii acestora ca una agricolă.

Majorarea riscă să ducă la închiderea a 2.000 de centre de călărie dintr-un total de 7.000, ceea ce va duce la concedierea a 6.000 de oameni şi la eutanasierea a 80.0000 de cai, potrivit asociaţiei Groupement Hippique.

Agricultorii ameninţă de blocheze joi căile rutiere de intrare în Paris. Ei cer în principal eliminarea taxei eco pentru camioane şi renunţarea la majorarea TVA în cazul fertilizatorilor.

„Fermierii s-au săturat de taxe şi reglementări”, a spus Marie Marques, şefa unei filiale regionale a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Fermierilor.

Ministrul de Finanţe Pierre Moscovici a declarat în august că înţelege nemulţumirile oamenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...