FGA începe din 29 noiembrie să facă plăți pentru despăgubirea creditorilor City Insurance

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat vineri seară că începând de luni, 29 noiembrie 2021, va face primele plăți pentru cererile de plată depuse de către păgubiții Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.
Ion Dobreanu - vin, 26 nov. 2021, 19:09
FGA începe din 29 noiembrie să facă plăți pentru despăgubirea creditorilor City Insurance

FGA va achita 2.342.424 de lei, pentru un număr de 1.003 Cereri de plată. Până la 26 noiembrie 2021, FGA a primit 68.931 de cereri de plată și 35.687 cereri de deschidere de dosare.

Din numărul total al cererilor de plată primite de către FGA, 5.556 de cereri au fost transmise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), 5.705 reprezintă solicitări de regres primite de la asigurători, în timp ce restul de 57.670 de cereri de plată au fost transmise de diverși alți creditori.

Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond a fost statuat la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității e Supraveghere Financiară prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27.09.2021.

În vederea analizării cererilor de plată înregistrate FGA a procedat la preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător, proces de durată având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de acesta, preluarea evidențelor fiind finalizată în termenul prevăzut de legislație, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021.

Procesul de analiză a cererilor de plată în vederea efectuării plăților a fost inițiat după finalizarea preluării bazelor de date, fiind un proces complex având în vedere numărul semnificativ de cereri de plată primite.

Gestionarea procesului de înregistrare a cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7/cererilor de plată-anexele 9 și 10, dar și de instrumentare a dosarelor deschise sau preluate de Fond de la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A, a presupus, printre altele, creșterea structurii de personal de la circa 75 la 175 de angajați, atât în structura centrală a Fondului, cât și în teritoriu.

Redimensionarea numărului de angajați vine în sprijinul desfășurării activității FGA în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A , precum și în întâmpinarea solicitărilor extrem de numeroase primite de la creditorii de asigurare ai acestei societăți.

În condițiile actuale, cu noua structură, Fondul va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiză și plată a cererilor, urmărind soluționarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabil, se specifică în comunicatul instituției.

Citește și: Falimentul City Insurance. Detaliul pe care șoferii nu trebuie să îl uite când cer ofertă la BAAR pentru RCA ieftin. Acoperirea asigurării nu este aceeași și clientul riscă să scoată mulți bani din buzunar

Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA: https://www.fgaromania.ro/status-cereri-nou

Potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: ”Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale” a FGA.

Conform art.14 din Legea 213/2015 modificată prin OUG 102/2021 publicată în Monitorul Oficial al României în data de 27 septembrie 2021, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.

Citește și: EXCLUSIV ASF, acțiune de proporții la toate firmele de asigurări. Control inopinat inclusiv pe teme RCA. Firmele au dublat prețurile după falimentul City Insurance

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...