FIFA: Justiţia elveţiană a blocat 80 de milioane dolari

Justiţia elveţiană a blocat circa 80 de milioane de dolari din 13 conturi bancare, în cadrul cererii americane de întrajutorare judiciară în scandalul de corupţie din jurul Federaţiei Internaţionale de fotbal (FIFA), a precizat miercuri Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ) de la Berna, într-un comunicat citat de AFP.
Economica.net - joi, 31 dec. 2015, 06:45
FIFA: Justiţia elveţiană a blocat 80 de milioane dolari

Pe 17 decembrie, OFJ a indicat deja că fondurile blocate se situează între 50 şi 100 de milioane de franci elveţieni (aceeaşi valoare în dolari).

În comunicatul său de miercuri, OFJ a mai precizat că a transmis SUA documentele bancare cerute de justiţia americană în cadrul investigaţiilor sale vizând FIFA. Este vorba de documente despre conturi bancare din Elveţia prin care ar fi tranzitat bani oferiţi ca mită pentru acordarea drepturilor de marketing pentru turnee organizate în America Latină şi SUA.

De asemenea, OFJ se referă la situaţia celor nouă funcţionari ai FIFA, arestaţi la Zurich pe 27 mai şi 3 decembrie, la cererea justiţiei americane.

Patru dintre aceşti funcţionari au acceptat să fie extrădaţi către SUA. Ei sunt Jeffrey Webb (Insulele Caiman), fost vicepreşedinte al FIFA, brazilianul Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei din ţara sa, paraguayanul Juan Angel Napout, fost preşedinte al CONMEBOL (Confederaţia Americii de Sud), şi de fostul preşedinte al federaţiei costaricane, Eduardo Li. Ei au fost remişi autorităţilor americane pe 15 iulie, 2 noiembrie, 15 decembrie, respectiv 18 decembrie.

Uruguayanul Eugenio Figueredo a fost remis pe 24 decembrie autorităţilor din ţara sa.

Mai rămân patru persoane aflate în închisoare în Elveţia, care continuă să se opună extrădării lor: Julio Rocha, fost responsabil cu dezvoltarea în cadrul FIFA şi fost preşedinte al federaţiei din Nicaragua, britanicul Costas Takkas, fost colaborator al lui Jeffrey Webb şi fost secretar general al federaţiei din Insulele Caiman, venezueleanul Rafael Esquivel, fost preşedinte al federaţiei din ţara sa şi ex-membru al comitetului executiv al CONMEBOL, şi hondurianul Alfredo Hawit, membru al comitetului executiv al FIFA.

OFJ a mai precizat că SUA se interesează de acum de un vechi dosar legat de FIFA, cel al mitei plătite de responsabili firmei de marketing ISL-ISMM, dosar clasat în 2010.

SUA au cerut ca acest dosar să le fie transmis,iar OFJ a acceptat ca funcţionari americani să vină în Elveţia pentru a asista la operaţiunile de selectare a acestor dosare, conservate în cantonul Zug.

Dosare ‘sunt examinate acum de OFJ, inclusiv din punctul de vedere al utilităţii lor pentru procedura americană’, a indicat comunicatul OFJ.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...