Financial Times: Ce prevederi din tratate ar putea fi invocate de juriştii UE pentru un eventual ‘Grexit’

Fostul ministru de finanţe grec Yanis Varoufakis a susţinut în mod repetat că Grecia nu va putea niciodată să părăsească zona euro pentru că nu există nimic în tratatele Uniunii Europene care să permită ieşirea din uniunea monetară, dar acest lucru nu i-a împiedicat totuşi pe juriştii UE să caute o variantă, comentează luni şeful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel, într-un articol postat pe blogul publicaţiei, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 17:25
Financial Times: Ce prevederi din tratate ar putea fi invocate de juriştii UE pentru un eventual 'Grexit'

Potrivit unor oficiali din zona euro, experţii juridici ai UE analizează tratatele pentru a găsi prevederi care ar permite ‘Grexit’-ul (ieşirea Greciei din zona euro) – nu pentru că este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degrabă întrucât sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea intra în curând într-o dezbatere juridică ce ar putea-o împiedica să obţină ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.

”Dacă Grecia începe să tipărească propria monedă – ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni dacă Banca Centrală Europeană (BCE) decide să taie creditele de urgenţă acordate instituţiilor financiare greceşti -, ea ar putea să nu mai fie eligibilă pentru asistenţă de la fondul de salvare al zonei euro în valoare de 500 de miliarde de euro, întrucât ar folosi o altă monedă. Dar, întrucât juridic Grecia ar fi încă parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibilă pentru schema de asistenţă rezervată ţărilor din afara zonei euro, schemă cunoscută drept program de ‘asistenţă pentru balanţa de plăţi’. Ungaria, România şi Letonia până să adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe în timpul crizei”, explică jurnalistul FT.

Presupunerea tradiţională este aceea că, întrucât nu există o modalitate explicită de a părăsi zona euro, singura clauză care poate fi invocată este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care permite retragerea din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru ar presupune ca Grecia să prezinte o cerere în acest sens, ceea ce, totuşi, este improbabil, şi cu toate că sunt tot mai mulţi lideri care vor ca Grecia să iasă din zona euro, nimeni nu vrea ca ea să părăsească Uniunea Europeană.

Oficiali europeni afirmă că juriştii analizează în schimb articolul 7, care a fost adoptat dintr-un motiv cu totul diferit: după decizia guvernului austriac de a include într-o coaliţie formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii, al naţionalistului Jörg Haider, liderii europeni au dorit să existe o modalitate de a pedepsi ţările care nu se conformează valorilor europene.

Potrivit articolului 7, Comisia Europeană poate propune că o ţară încalcă valorile europene, iar dacă toate statele membre sunt de acord, Uniunea Europeană poate ”suspenda anumite drepturi derivate din aplicarea Tratatelor statului membru în cauză”.

”Este tipărirea propriei monede, în timp ce faci parte din zona euro, o încălcare clară a valorilor europene? Acesta ar putea fi un gard greu de urcat. Dar articolul 7 ar permite, de asemenea, suspendarea din zona euro mai degrabă decât o expulzare totală şi nu ar fi nevoie de consimţământul Greciei pentru a aplica această prevedere”, continuă Peter Spiegel.

Măsura mult mai probabilă, susţin oficiali europeni, este un tip de ”clauză a flexibilităţii” inclusă în Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene. Prevederea respectivă, articolul 352, afirmă cu alte cuvinte: dacă trebuie să faci ceva care ajută UE în drumul său, dar acel lucru nu este deja inclus în tratat, atunci continuă – dar vei avea nevoie de consimţământ unanim pentru a face acel lucru.

Articolul în cauză sună oficial după cum urmează: ”În cazul în care o acţiune a Uniunii se dovedeşte necesară, în cadrul politicilor definite în tratate, pentru a atinge unul dintre obiectivele menţionate în tratate, fără ca acestea să fi prevăzut atribuţiile necesare în acest sens, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei şi după aprobarea Parlamentului European, va adopta măsurile corespunzătoare. Atunci când măsurile în cauză sunt adoptate de Consiliu în conformitate cu o procedură legislativă specială, acesta acţionează de asemenea cu unanimitate pe baza unei propuneri a Comisiei şi după aprobarea Parlamentului European”.

Partea referitoare la unanimitate din această clauză înseamnă că Grecia însăşi ar trebui să fie de acord cu ‘Grexit’-ul, ceea ce în prezent pare extrem de improbabil. Însă cine ştie? Dacă aceasta ar însemna ca în final să se obţină reducerea datoriei, acest scenariu (Grexit, n.r.) ar putea fi soluţia, conchide şeful biroului FT la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...