Ministerul Finanțelor: Deficit de 4,4% în 2023, cresc TVA și accizele pe țigări, se schimbă impozitele pe proprietate. Pe ce baze va fi construit bugetul de anul viitor?- DOCUMENT

Bugetul de stat pe 2023 va fi construit pe un deficit de 4,4% din PIB, urmând ca, în 2024, nivelul acestuia să scadă la 2,95%, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Bugetul se bazează pe majorarea TVA de la 5% la 9% în domeniul HORECA şi de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice cu conţinut de zahăr.
Gabriela Ţinteanu - mar, 06 dec. 2022, 10:44
Ministerul Finanțelor: Deficit de 4,4% în 2023, cresc TVA și accizele pe țigări, se schimbă impozitele pe proprietate. Pe ce baze va fi construit bugetul de anul viitor?- DOCUMENT

Proiecţia bugetară vorbeşte şi de modificarea „modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate”.

În Nota de Fundamentare a proiectului se arată că, pentru anul 2022, soldul bugetar a fost estimat la – 5,8 % din P.I.B, iar cheltuielile de personal la 8,8 % din PIB., în timp ce pentru anul 2023, soldul bugetar a fost estimat la -4,4% din P.I.B., iar cheltuielile de personal de 8,2% din PIB.

În anul 2023, plafonul privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1.6 miliarde de lei, iar plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2 miliarde de lei lei fiecare. Plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2023, este de 40 de miliarde lei.

Proiecția bugetară pentru anul 2023 și perspectiva 2024-2025 are la bază obiectivele și măsurile prevăzute în Programul de Guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.42/2021, precum și prognoza de toamnă a indicatorilor macroeconomici elaborată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Surprinzător, în nota de fundamentare se menționează că bugetul se bazează inclusiv pe „modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate”. Adică documentul face referire la Ordonanța 16, cea a creșterilor de taxe, care include printre altele aplicarea unei grile a notarilor ce ar crește impozitele pe proprietate de câteva ori.

Condiții mult mai dure pentru firmele mici, concomitent cu facilități acordate angajaților

Proiecţia bugetului se bazează pe reducerea plafonului de la care o firmă este încadrată în categoria microîntreprindere și impozitată ca atare, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, instituirea condiției pentru microîntreprinderi de a avea cel puțin 1 salariat și eliminarea cotei de impozitare de 3% pe venit.

Se ia în calcul, de asemenea, majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră, servicii de restaurant și catering, majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice ce conțin adaos de zahăr și aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei.

Pe partea de cheltuieli se propune extinderea facilităților acordate salariaților din domeniul construcțiilor pentru salariații din domeniul agroalimentar ce obțin un venit brut lunar din salarii de până la 10.000 lei și stabilirea salariului de încadrare minim al salariaților din domeniul agroalimentar la 3.000 lei.

De asemenea, proiectul prevede stabilirea bazei de calcul lunar a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Cresc salariile, dar cresc și impozitele pe dividende. Se scumpesc țigările

De asemenea, este prevăzută majorarea nivelului accizelor la țigarete, tutun încălzit și lichide cu conținut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Proeictul propune și majorarea impozitului pe veniturile din dividende de la 5% la 8%, revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale pentru salariați, modificarea reglementărilor privind impozitarea veniturilor realizate de către persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, precum și a celor din jocuri de noroc, modificarea prevederilor privind impozitarea în cazul transferului dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, în sensul eliminării plafonului neimpozabil și introducerii unor cote de impozitare diferențiate în funcție de perioada de deținere.

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora cu anumite excepții prevazute de lege.

În anul 2023 nu se acordă personalului bugetar bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare,  precum și premii. La data de 1 ianuarie 2023 se stabileste punctul de pensie la 1785 lei; iar indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.125 lei, etc.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră

În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, in functie de veniturile lunare realizate. Ajutorul financiar se plăteşte, în două tranșe egale, în luna ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023.

Găsiţi integral textul notei de fundamentare aici

Te-ar mai putea interesa și
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei....
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Ford Motor a raportat o scădere a profitului net cu 90% în trimestrul patru din 2022, ceea ce i-a determinat pe oficialii ...
Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă
Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă
Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, Kievul lansează un avertisment din ce în ce ...
Pentagonul monitorizează un balon de spionaj chinez deasupra Statelor Unite
Pentagonul monitorizează un balon de spionaj chinez deasupra Statelor Unite
Pentagonul urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra Statelor Unite, au declarat joi oficiali americani, ...