Câştig de peste 28% cu portofoliul ECONOMICA.net. Două acţiuni şi-au dublat valoarea

Dintre cele 13 acţiuni din Portofoliul ECONOMICA.NET, două şi-au dublat valoarea de la lansarea acestuia, acum 15 luni, iar alte cinci au înregistrat creşteri de peste 50%.ECONOMICA.NET a construit un portofoliu virtual din raţiuni didactice, după ce a consultat mai mulţi administratori de investiţii şi brokeri. Portofoliul are peste 83% din plasamente în cele mai importante acţiuni cotate la BVB. Administrarea este una de tip pasiv (intervenţii foarte rare).
Adrian N. Ionescu - mar, 03 sept. 2013, 21:02
Câştig de peste 28% cu portofoliul ECONOMICA.net. Două acţiuni şi-au dublat valoarea

De la lansarea sa, acum 15 luni, portofoliul ECONOMICA.NET a înregistrat un câştig brut (impozabil) de 28,2%, datorită dividendelor cuvenite din profitul companiilor alese, dar şi performanţelor acţiunilor. Dividendele au fost incluse la valoarea netă de impozit.

Portofoliul  ECONOMICA.NET bate indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni (fără SIF-uri, +2,48%) şi indicele BET-C ( al tuturor acţiunilor mai puţin SIF-urile, +1,52%). Indicele BET Fi, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) înregistrează o pierdere de 3,9%.

Selecţia de acţiuni şi fonduri mutuale făcută de Economica.net, şi corectată doar de două ori în 15 luni, ar fi adus un câştig de 2.093 de lei numai în acest an, adică un randament de 12,2%, superior  indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu o excepţie.

Pentru comparaţie, doar indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la BVB (cu excepţia societăţilor de investiţii financiare, SIF) a depăşit cu puţin (0,52%) randamentul Economica. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile, a înregistrat o creştere de numai 7,2%.

Două dintre cele  13 acţiuni din Portofoliul ECONOMICA.NET, Fondul Proprietatea (FP) şi  SIF Transilvania (SIF3) şi-au dublat valoarea de la lansarea acestuia, înregistrând randamente de peste 116%, respectiv 179%.

Alte cinci acţiuni au înregistrat creşteri de peste 50%: OMV Petrom (SNP, 57%), Banca Trasnilvania (TLV, 56,8%), SIF Oltenia (SIF5, 54,7%) şi Biofarm Bucureşti (BIO, 72%).

Randamentul portofoliului a crescut prin includerea dividendelor şi a  acţiunilor primite gratuit de la Banca Transilvania (TLV) şi Antibiotice Iaşi (ATB).

Selecţia de instrumente de plasament realizată de ECONOMICA.NET include acţiunile a 13 acţiuni cotate la BVB, un cont de economii bancar şi titlurile a două fonduri mutuale.

Cele 13 acţiunile şi cele două fondurile mutuale din portofoliu au fost alese în urma consultărilor cu mai mulţi administratori de investiţii şi brokeri.

Au fost alese cele mai mari fonduri de pe piaţă: BCR Obligaţiuni, în lei (creştere de 9,5% de la lansare) şi Raiffeisen Euro Plus, denominat în euro (+3,9%). (v. TABELUL pentru structura portofoliului).

Selecţia a fost făcută avându-se în vedere un termen lung, multianual, de deţinere şi criteriul ne-intervenţiei.

Altfel spus, timp de mai bine de un an au fost făcute doar trei operaţiuni de modificare a portofoliului faţă de structura iniţială.

Operaţiunile au fost dictate de situaţii flagrante de oprire a pierderilor (stop loss) pe două acţiuni (Prospecţiuni Bucureşti şi Condmag Braşov) şi de fructificarea unor oportunităţi cu grad mare3 de siguranţă, cum sunt acelea ale potrenţialului de creştere al acţiunilor FP şi SNP.

Acţiunile FP cresc ca urmare a campaniei de restrângere a ofertei prin răscumpărare de acţiuni de către Fondul însuşi. Titlul SNP se apreciază în continuare ca urmare a rezultatelor foarte bune ale companiei şi a perspectivele explotării resurselor din Marea Neagră.

Astfel, anul trecut am diminuat considerabil plasamentul în contul de economii în favoarea titlurilor aducătoare de dividende (FP şi SIF-uri). Tot în favoarea acţiunilor FP, la începutul acestui an s-a renunţat la pachetele de acţiuni riscante de la Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Condmag Braşov (COMI).

Cele două companii la care am renunţat, deocamdată, anunţaseră pierderi care au afectat şi scăderea cotaţiilor.

În rest, a fost conservat profilul echilibrat al portofoliului, cu acţiuni defensive de utilităţi, precum Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), chiar în ciuda perspectivelor neîncurajatoare ale acestora, cu acţiuni de tip vedetă (blue chip), ca SNP şi cu marile promisiuni (confirmate) ale farmaceuticelor.

Farmaceuticile sunt clasificate, în general, ca acţiuni defensive, dar dezvoltarea Biofarm Bucureşti (BIO) şi Antibiotice Iaşi (ATB) le plasează, totodată, la noi, în categoria acţiunilor de creştere.

AVERTISMENT

Aceste articol nu conţine sugestii de investiţii, ci repere virtuale şi exemple didactice.

Rezultatele de mai sus nu sunt recomandări pentru luarea unor anumite decizii la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii ale cititorilor, pe care investitorii trebuie să le ia, în funcţie de propriul lor profil de risc şi în concordanţă cu orizontul de timp al investiţiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...