FINANŢE PERSONALE: Portofoliul ECONOMICA.net are unul dintre cele mai mari 5 randamente de pe piaţă

Portofoliul construit de ECONOMICA.NET înregistrează un randament de aproape 18% de la lansarea de acum un an. Doar patru fonduri de investiţii locale, dintr-un total de 68, au înregistrat randamente mai mari în ultimele 12 luni.  ECONOMICA.NET şi-a construit portofoliul din raţiuni didactice, după ce a consultat mai mulţi administratori de investiţii şi brokeri. Portofoliul are 86% din plasamente în cele mai importante acţiuni cotate la BVB şi administrarea sa este una de tip pasiv (intervenţii foarte rare).
Adrian N. Ionescu - lun, 08 iul. 2013, 21:09
FINANŢE PERSONALE: Portofoliul ECONOMICA.net are unul dintre cele mai mari 5 randamente de pe piaţă

Portofoliul virtual ECONOMICA.NET a fost ferit de contraperformanţa pieţei, aşa cum este ilustrată de indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), datorită orientării sale, din start concentrată pe acţiunile cele mai căutate şi pe cele mai promiţătoare în materie de dividende.

Randamentul pe acest an al portofoliului este mai mare decât cel al indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

De la lansarea sa, acum 13 luni, portofoliul ECONOMICA.NET a înregistrat un câştig brut (impozabil) de 17,87%, datorită dividendelor cuvenite din profitul companiilor alese, dar şi performanţelor acţiunilor alese. Dividendele au fost incluse la valoarea netă de impozit.

Cel mai mare randament din ultimele 12 luni a fost înregistrat de fondul de investiţii Certinvest BET Fi Index, 27%. Doar alte trei fonduri de investiţii au obţinut randamente mai mari decât Economica. Există un al cincilea fond de investiţii cu randament mai mare, dar fafecplasamente extrem de riscante şi speculative în instrumente derivate şi nu poate fi comparat cu celelalte.

Se remarcă dublarea valorii titlurilor SIF Transilvania (SIF3, +106,3%) şi ale Fondului Proprietatea (FP, +96,8%), ca şi creşterile spectaculoase ale celor mai multe dntre celelalte acţiuni, cum sunt  OMV Petrom (SNP, +51%), Biofarm Bucureşti (BIO, +50,4%) şi Antibiotice Iaşi (ATB, +48,9%).

Cu un câştig de 3% pe primele 6 luni ale acestui an (până în 8 iulie, sau 5,87% anualizat), portofoliul ECONOMICA.NET bate indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni (fără SIF-uri, +2,48%) şi indicele BET-C ( al tuturor acţiunilor mai puţin SIF-urile, +1,52%). Indicele BET Fi, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) înregistrează o pierdere de 3,9%.

Randamentul portofoliului va mai creşte ca urmare a unor dividende încă nedistribuite şi a intrării acţiunilor primite gratuit de la Banca Transilvania (TLV).

Selecţia de instrumente de plasament realizată de ECONOMICA.NET include acţiunile a 13 acţiuni cotate la BVB, un cont de economii bancar şi titlurile a două fonduri mutuale.

Cele 13 acţiunile şi cele două fondurile mutuale din portofoliu au fost alese în urma consultărilor cu mai mulţi administratori de investiţii şi brokeri. 

Au fost alese cele mai made pe piaţă: BCR Obligaţiuni, în lei (+8%) şi Raiffeisen Euro Plus, denominat în euro (+3,4%).  (v. TABELUL pentru structura portofoliului).

Selecţia a fost făcută avându-se în vedere un termen lung, multianual, de deţinere şi criteriul ne-intervenţiei.

Altfel spus, timp de mai bine de unan au fost făcute doar trei operaţiuni de modificare a portofoliului faţă de structura iniţială. 

Operaţiunile au fost dictate de situaţii flagrante de oprire a pierderilor (stop loss) pe două acţiuni şi de fructificarea unor oportunităţi sigure.

Astfel, anul trecut s-a diminuat considerabil plasamentul în contul de economii în favoarea titlurilor aducătoare de dividende (FP şi SIF-uri). Tot în favoarea acţiunilor FP, la începutul acestui an s-a renunţat la pachetele de acţiuni riscante de la Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Condmag Braşov (COMI).

Cele două companii la care am renunţat, deocamdată, anunţaseră pierderi care au afectat şi scăderea cotaţiilor.

Pe de altă parte, era de aşteptat aprecierea acţiunii FP, ca urmare a programului de răscumpărare de de titluri, iar de la FP şi SIF-uri erau aşteptate dividende mari, ca urmare a presiunii marilor acţionari.

În rest, a fost conservat profilul echilibrat al portofoliului, cu acţiuni defensive de utilităţi, precum Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), chiar în ciuda perspectivelor neîncurajatoare ale acestora, cu acţiuni de tip vedetă (blue chip), ca SNP şi cu marile promisiuni (confirmate) ale farmaceuticelor.

Farmaceuticile sunt clasificate, în general, ca acţiuni defensive, dar dezvoltarea Biofarm Bucureşti (BIO) şi Antibiotice Iaşi (ATB) le plasează, totodată, la noi, în categoria acţiunilor de creştere.

Corectitudinea alegerii ECONOMICA.NET a fost confirmată, din acest punct de vedere.     

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...