Finanţele au împrumutat 1,36 miliarde de lei de pe piaţa internă – UPDATE

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,36 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 12:21
Finanţele au împrumutat 1,36 miliarde de lei de pe piaţa internă - UPDATE

UPDATE VINERI 27 martie 2020 – Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 120 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a împrumutat 1,36 miliarde de lei, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunilor suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 120 milioane de lei şi, respectiv, de 105 milioane de lei.

–––––––––––-

Finanţele au atras 906 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 64 de luni, la un randament mediu de 3,98%, şi 460,8 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, la un randament de 3,70% pentru o scadenţă de 39 luni.

Vineri sunt programate două licitaţii suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei la randamentele stabilite joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna martie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 15 milioane de lei mai mică faţă de cea programată pentru luna februarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, pe 19 martie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 400 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 martie 2021.

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (două emisiuni), 600 de milioane lei şi 500 milioane lei (patru emisiuni).

Te-ar mai putea interesa și
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul va prelungi suspendarea contramăsurilor la tarifele vamale americane pentru oţel şi aluminiu, într-un context în......
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Autorităţile spaniole au făcut duminică apel la calm în oraşul Torre Pacheco, lângă Murcia (sud-est), unde a avut ...
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri din UE, în timp ce ocupă doar locul al șaselea în ceea ...
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul abundenţei din sănătate nu mai există
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul ...
"Avem decontări fictive sau umflate în spitale, în multe cazuri. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, ...