Finanţele au împrumutat 1,36 miliarde de lei de pe piaţa internă – UPDATE

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,36 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 12:21
Finanţele au împrumutat 1,36 miliarde de lei de pe piaţa internă - UPDATE

UPDATE VINERI 27 martie 2020 – Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 120 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a împrumutat 1,36 miliarde de lei, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunilor suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 120 milioane de lei şi, respectiv, de 105 milioane de lei.

–––––––––––-

Finanţele au atras 906 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 64 de luni, la un randament mediu de 3,98%, şi 460,8 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, la un randament de 3,70% pentru o scadenţă de 39 luni.

Vineri sunt programate două licitaţii suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei la randamentele stabilite joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna martie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 15 milioane de lei mai mică faţă de cea programată pentru luna februarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, pe 19 martie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 400 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 martie 2021.

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (două emisiuni), 600 de milioane lei şi 500 milioane lei (patru emisiuni).

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...