A început prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie din ultimii 10 ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lansează, luni, prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie din ultimii 10 ani, emise prin Bursa de Valori Bucureşti, perioada de subscriere urmând să să încheie în data de 19 iunie. Dobânda finală se va cunoaşte pe 22 iunie.
Economica.net - Dum, 07 iun. 2015, 10:38
A început prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie din ultimii 10 ani

Valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, iar titlurile sunt emise pe o perioadă de doi ani. Emisiunea va fi scadentă la data de 25 iunie 2017. 

La data solicitării, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobânzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75% – 2,15% pe an. Dobânda plătită investitorilor va fi fixă, nivelul acesteia urmând a fi stabilit şi comunicat de către MFP la momentul alocării emisiunii, în data de 22 iunie 2015″, se arată într-un comunicat al MFP. 

Finanţele vizează să atragă prin această emisiune 100 de milioane de lei, însă valoarea ofertei poate fi majorată, în funcţie de cererea înregistrată în perioada de subscriere. 

Dobânda acestor titluri de stat va fi stabilită ulterior perioadei de subscriere, respectiv pe 22 iunie, în funcţie de ordinele de subscriere plasate de investitori, iar prima zi de tranzacţionare la BVB a titlurilor de stat pentru populaţie va fi 26 iunie. 

Oferta va fi intermediată de un consorţiu de bănci format din Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank. 

Veniturile provenite din investiţiile în titluri de stat nu sunt impozabile

Potrivit autorităţilor, dobânda şi câştigul de capital obţinute de investitorii persoane fizice din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile. De asemenea, maximul intervalului de dobândă la care poate subscrie populaţia va fi mai mare faţă de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeaşi maturitate (2 ani). Vânzarea titlurilor de stat pe bursă va permite conservarea dobânzii acumulate până la momentul tranzacţiei spre deosebire de alte investiţii la care dobânda se pierde în cazul în care respectiva investiţie nu este păstrată pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit. 

Nu vor fi percepute comisioane în procesul de subscriere a titlurilor de stat de către populaţie, indiferent de modalitatea aleasă de cumpărător (cu numerar, direct la ghişeul bancar sau prin ordin de plată/transfer bancar), în cazul în care se utilizează una din cele trei bănci din sindicatul de intermediere. 

Conform prospectului emisiunii, oferta are o durată totală de zece zile lucrătoare (8-19 iunie 2015), iar programul de subscriere este de la 9,00 la 17,00, în fiecare zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când subscrierile vor putea fi înregistrate numai între orele 9,00 -13,00. După expirarea Perioadei Ofertei nu mai sunt acceptate subscrieri de la investitori. 

Titlurile de stat pentru populaţie pot fi cumpărate prin numerar sau transfer bancar

Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu consorţiul care va intermedia oferta de vânzare şi Bursa de Valori Bucureşti vor organiza un roadshow cu prezentări în Timişoara (9 iunie), Cluj-Napoca (10 iunie) şi Bucureşti (11 iunie). 

Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utiliza rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adaugă o marjă fixă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut uşor în 2020, în pofida impactului brutal al pandemiei de COVID-19 asupra ...