1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

News

Finanţele nasc Declaraţia Unică. Ce formulare desfiinţează, când se depune şi cum arată noul act

Soluţia găsită de Finanţe pentru controversata Declaraţie 600 este înfiinţarea unui nou formular, care se va numi "Declaraţie Unică" şi care va înlocui şapte declaraţii fiscale din prezent. Finanţele au dezvăluit numerele acestora. Măsurile sunt în stadiul de propunere. 

01 mar, 2018 | | ECONOMICA.net

Simplificarea obligațiilor declarative, prin depunerea unei singure declarații. Declaraţia 600, care se va numi Declaraţie Unică va comasa şapte declaraţii actuale (care vor dispărea).

Ele sunt: D200 - veniturile realizate din România

D201 - veniturile realizate din străinătate

D220 - venitul estimat/norma de venit

D221 - norme de venit- agricultură

D600 - venitul baza pentru CAS

D604 - stabilire CASS persoane fara venit

D605 - stopare CASS persoane fara venit

Declaraţia se va depune exclusiv online, de anul viitor.

Se depune prin sisteme electronice de transmitere la distanţă – Spaţiul Privat Virtual (SPV) (se folosește sistemul de identificare prin utilizator și parolă)

Măsuri propuse să se ia:

1. transmitere către contribuabil prin poștă a parolei de înrolare în SPV;

✓ persoanele înrolate în SPV pot solicita, prin acest sistem, precompletarea declarației unice și transmiterea acesteia de către ANAF ✓ transmiterea prin SPV a formularului precompletat

✓ declaratia unică se descarcă și se completează cu celelalte informatii de către contribuabil și se transmite prin SPV, urmând a fi semnată cu certificatul calificat al MFP.

 

2. prin mijloace electronice - e-guvernare (semnătură electronică bazată pe certificat calificat)

✓ Contribuabilul poate sa opteze pentru descărcarea și completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF și depunerea lui electronica prin sistemul e-guvernare cu semnatură electronica.

3. completarea cu asistența ANAF și a Primăriei a formularului unic inteligent și transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul Primăriei sau ANAF, fie prin SPV fie prin e-guvernare;

4. Pe suport hartie (doar pentru 2018)

Termen de depunere, termen de plată

Va fi un singur termen de depunere şi de plată, la 31 martie anul următor celui în care se realizează veniturile. Excepţie face anul acesta, care are un termen propus pentru 15 iulie.

Se vor putea efectua plăți pentru Impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului, la venitul estimat pentru anul curent. Totodată va exista şi posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată. Evaluarea  se face pentru încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO