1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

Finanţele: Nu avem o formulă pentru scăderea ratelor. Ce ştim e că se va tăia şi din principal şi din dobândă

Finanţele spun că orice calcul despre reducerea ratelor la credite cu ajutorul statului e pură speculaţie, pentru că până acum n-a fost stabilită nici o formulă. Ce se ştie: se va tăia şi din principal, şi din dobândă.

05 feb, 2014 | ECONOMICA.net

"Orice calcul care apare în presă e pură speculaţie. Cu FMI am avut doar un acord de principiu asupra schemei. Nu s-a făcut o schemă după care vor fi calculate reducerile de rate. Nici formularea "eşalonare de credite" nu este corectă, pentru că va fi vorba de o restructurare. Ce se ştie e că se va tăia şi din dobândă şi din principal. Dar mai e până atunci. Întâi trebuie să discutăm cu băncile. Pentru că dacă nu cădem la un acord s-ar putea să avem surpriza ca unele dintre ele să refuze să participe la acest program. Schema are caracter voluntar. Apoi va fi nevoie şi de o aprobare din partea Băncii Naţionale", au spus surse din Finanţe pentru ECONOMICA.NET

Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani. Statul ar urma să ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 200 de lei, iar aceasta va fi aplicată doar la expirarea perioadei de reeşalonare.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Potrivit calculelor lui ministrului Bugetului, Liviu Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care în mare parte se vor încasa până atunci prin efectele de antrenare ale restructurărilor. El a arătat că schema va intra în vigoare începând cu luna aprilie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO