Finanţele vor să atragă 3,87 miliarde lei la licitaţiile din septembrie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei în septembrie, mult peste valoarea atrasă în august, de 1,97 miliarde lei.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 09:04
Finanţele vor să atragă 3,87 miliarde lei la licitaţiile din septembrie

În luna septembrie ajung la scadenţă titluri în valoare de 2,78 miliarde lei.

Potrivit analiştilor ING Bank, planul MFP pentru luna septembrie este mult mai ambiţios decât cele 2,1 miliarde lei emise în medie în ultimele trei luni.

„Impactul asupra condiţiilor de lichiditate este uşor negativ, întrucât conform estimărilor noastre, oferta de titluri din septembrie conduce la o înrăutăţire a condiţiilor de lichiditate cu circa 800 milioane lei în medie zilnică, în vreme ce precedentele trei luni au avut un impact neutru asupra condiţiilor de lichiditate”, potrivit analiştilor ING Bank.

Trezoreria a împrumutat în luna august 1,975 miliarde lei, faţă de 1,98 miliarde lei cât a fost valoarea indicativă a emisiunilor planificate. În luna august au fost scadente titluri de 700 milioane lei şi 447 milioane euro.

Prima operaţiune din luna septembrie a fost planificată pentru luni, când Ministerul Finanţelor vrea să atragă un miliard de lei, prin titluri cu scadenţa la trei ani, iar a doua zi, pe 10 septembrie, urmează o licitaţie suplimentară pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativă de 100 milioane lei.

Următoarele licitaţii vor fi organizate pentru obligaţiuni cu scadenţa cuprinsă în intervalul 5-10 ani, cu valori indicative de 500 şi 700 milioane lei.

De asemenea, administratorii datoriei publice au planificat o licitaţie suplimentară pentru oferte necompetitive în cazul emisiunii de obligaţiuni pe cinci ani, cu o valoare indicativă de 70 milioane lei.

Finanţele au programat o singură licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie, cu maturitatea la un an şi o valoare indicativă de un miliarde de lei. Operaţiunea va fi organizată pe 16 septembrie.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 30,541 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...