Firea: 70% din conductele de termoficare au o vechime de 30-40 de ani, un motiv pentru care se pierde 28% din căldură

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că 70% din conductele de termoficare din Capitalei au o vechime de 30-40 de ani şi din acest motiv se pierde 28% din căldura introdusă în sistem, motiv pentru care este necesară modernizarea reţelei, care însumează 3.800 de kilometri de conducte de transport şi distribuţie a apei şi energiei termice, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 13:45
Firea: 70% din conductele de termoficare au o vechime de 30-40 de ani, un motiv pentru care se pierde 28% din căldură

„Bucureştiul are circa 3.800 de kilometri de conducte de transport şi distribuţie a apei şi energiei termice. Este o lungime semnificativ mai mare decât distanţa Bucureşti-Londra sau Bucureşti – Paris. Dacă am înşira în linie dreaptă conductele de termoficare din reţeaua Capitalei, ne-am putea conecta direct la puţurile de petrol din Kuweit. Deci este o reţea enormă, iar problema e că 70% din conductele care alcătuiesc sistemul de termoficare bucureştean au o vechime de 30-40 de ani. Aceasta este motivul pentru care, pe segmentele de transport şi distributie pierdem circa 28%, adică mai mult de un sfert din căldura introdusă în sistem”, a spus primarul Gabriela Firea, la conferinţa „Oraşul meu în Europa Noastră”, eveniment care face parte din festivalul UrbanFest, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Edilul Capitalei a precizat că, în timpul vizitei pe care am avut-o recent la Bruxelles, a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre posibilitarea prelungirii programului de reabilitare a peste 500 de kilometri de reţea de termoficare.

„Suntem în etapa de realizare a documentaţiilor. Când am preluat mandatul, am constatat că nu s-a lucrat nimic în acest sens, nu s-a lucrat nici măcar strategia energetică a Capitalei, documentaţii pe care noua administraţie le-a realizat în timp record. Trebuie să venim cu proiecte concrete, trebuie să realizăm studii de fezabilitate şi să dovedim că suntem parteneri serioşi în obţinerea acestor fonduri care să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor”, a spus Firea.

Primarul a menţionat că, atunci când se vorbeşte de o dezvoltare competitivă a Bucureştiului, trebuie avută în vedere modernizarea reţelei de termoficare, ţinând cont şi de celelalte cauze care afectează eficienţa economică a RADET, cum ar fi tendinţa continuă a debranşărilor de la sistemul centralizat de termoficare şi schimbările climatice care redus numărul de zile pe an pentru care este necesară încălzirea din reţeaua de termoficare.

„Toate acestea au dus la înjumătăţirea consumului de energie din Capitală, la 5,1 Gcal în prezent, faţă de 10 Gcal în urmă cu două decenii, în 1996-1997. Toate aceste aspecte se reflectă în eficienţa economică a RADET care recent a intrat în insolvenţă pentru a proteja consumatorii bucureşteni. Vreau să profit de prezenţa doamnei comisar european (Corina Creţu, n.r.) pentru a risipi toate zvonurile mai mult sau mai puţin rău intenţionate, conform cărora insolvenţa RADET ar însemna pierderea fondurilor europene care pot fi atrase de municipalitate. Am purtat această discuţie la Bruxelles, iar doamna comisar european poate confirma că procedura insolvenţei nu va afecta în niciun fel capacitatea de absorbţie a fondurilor eurpene pentru reţeaua de termoficare din Bucureşti. Avem o alocare netă de 176 de milioane de euro, prin Axa Prioritară 7, Obiectivul Specific 7.2 „Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizarea energiei termice în Municipiul Bucureşti”. Cu aceşti bani putem reabilita circa 500 de kilometri din reţeaua de transport şi distribuţie a sistemului de termoficare, adică o lungime puţin mai mare decât distanţa Bucureşti – Cluj-Napoca”, a precizat Firea.

Primarul Capitalei a vorbit şi de reţeaua de canalizare, „partea nevăzută a utilităţilor”, pe care bucureştenii nu o simte decât în momentul în care sunt ploi abundente şi apar inundaţii, arătând că aceasta trebuie modernizată, astfel încât să poată prelua apele pluviale din zonele în care actualul sistem nu mai face faţă.

„În acest sens, trebuie să atragem fonduri europene pentru modernizarea canalizării pe Şoseaua Olteniţei şi în zona Berceni din sectorul 4, unde avem două obiective de investiţii. De asemenea, trebuie să ţinem cont de dezvoltarea imobiliară a oraşului care introduce o nouă comandă socială pentru extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, cum e cazul zonei de sud-vest – strada Ghidigeni, în vecinătatea Prelungirii Ghencea – sau cartierul Henri Coandă. În toate aceste proiecte avem în vedere atragerea de fonduri europene prin „Programul Operaţional Infrastructura Mare” 2014-2020″, a precizat Firea.

Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET, iar Consiliul de Administraţie al regiei a luat act în 22 septembrie de decizia CGMB. În 23 octombrie, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, care va începe în 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare în insolvenţă.

În 22 septembrie, şi Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de mare viteză în ultimii 100 de ani
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de ...
România se situează pe locul 24 într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă, cu o rețea de 910 kilometri, înaintea Bulgariei, care are 831 de kilometri. Dacă......
Statele Unite ale Americii se alătură Apelului de la Christchurch împotriva extremismului online
Statele Unite ale Americii se alătură Apelului de la Christchurch împotriva extremismului online
Casa Albă a anunţat vineri că Statele Unite se vor alătura unei mişcări internaţionale împotriva extremismului online, ...
Fitch a menținut ratingurile pentru Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”
Fitch a menținut ratingurile pentru Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor ...
Administrația Trump a primit în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post
Administrația Trump a primit în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post
Administraţia lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington ...