Firea anunţă taxă pentru maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului. Euro 1 şi Euro 2 vor fi interzise în centrul Capitalei – Vezi preţurile

Primarul Capitalei a anunţat că propune un proiect de hotărâre după modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronică pentru circulaţia rutieră din Bucureşti pentru autoturismele înmatriculate în alte orase sau state, dar şi pentru autoturismele poluante din Bucureşti sau Ilfov, care tranzitează zona centrală a Capitalei. Automobilele cu norme de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 ar urma să fie interzise în centrul Capitalei. Cel mai probabil, aceste măsuri vor fi implementate de la 1 ianuarie 2020, dacă proiectul va fi aprobat. Amenzile pentru circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei (constituie contravenţie) vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.
Economica.net - mie, 14 aug. 2019, 07:02
Firea anunţă taxă pentru maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului. Euro 1 şi Euro 2 vor fi interzise în centrul Capitalei - Vezi preţurile

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei.

Vinieta electronică pentru circulația rutieră pe drumurile publice din București va fi introdusă după cum urmează, conform Primarului General al Bucureştiului:

Prima categorie: pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează Capitala, se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces pentru o zi care va costă 10 lei, iar pentru un an 1.900 lei.

Dacă autoturismele înmatriculate în alte orașe sau țări sunt și cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei (vezi mai jos zonele delimitate). Excepția fac doar mașinile din județul Ilfov unde în cea mai mare parte locuiesc tot bucureșteni și reprezintă zona metropolitană a Capitalei.

Pentru autovehicule din țară precum și înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu normă de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urmă achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adică Centru) adică 75 de lei/luna și 900 lei pe an.

A două măsură se referă la autoturismele înmatriculate în București și Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, care, că și cele înmatriculate în alte orașe sau state, vor fi interzise în Zona Centrală a capitalei care, de altfel, suferă cel mai mult din cauza poluării intense.

 

 

Cele cu norma de poluare Euro 3, 4, 5 si 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din București.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ta Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Excepţiile nu vor fi valabile pentru riverani.

Primarul general a precizat că proiectul, care va fi supus dezbaterii publice timp de 45 de zile, urmează să fie dezbătut în şedinţa Consiliului General al Capitalei de la sfârşitul lunii septembrie.


Amenzile pentru circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei (constituie contravenţie) vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.


Mihai Teodorescu, director executiv al Direcţiei Transporturi din cadrul PMB, a explicat că zona pentru care va trebui achiziţionată vinieta C este delimitată de: Piaţa Victoriei, bd. Iancu de Hunedoara, şos. Ştefan cel Mare, str. Polonă, str. Mihai Eminescu, str. Traian, str. Nerva Traian, bd. Gheorghe Şincai, str. Lânăriei, Calea Şerban Vodă, bd. Mărăşeşti, str. Mitropolit Nifon, bd. Libertăţii, Calea 13 Septembrie, str. Izvor, bd. Haşdeu, str. Vasile Pârvan, str. Berzei, str. Buzeşti.

„Vinieta va fi electronică, noi având mai multe aplicaţii la PMB, lansate de Municipalitate, în primul rând cea a Administraţiei Străzilor, Trafic Alert, care va conţine un buton pentru achiziţionarea acestei viniete. Se va putea achiziţiona şi prin SMS, online şi de la fiecare benzinărie, aşa cum este buna practică cu vinieta de la CNAIR. Acest sistem de monitorizare în ambele zone va cuprinde peste 194 de camere ANPR. Zona centrală va avea 58 de camere, în 20 de intersecţii, iar zona B, delimitată de penetraţiile în municipiul Bucureşti, va avea 49 de intersecţii cu 136 de camere. Acest sistem nu va ajuta numai la monitorizarea şi localizarea acestor autoturisme, dar şi la stabilirea de trasee origine-destinaţie pentru toate vehiculele care intră în Bucureşti, pentru a ne ajuta la sporirea transportului public şi fluenţa acestuia”, a precizat el.

City managerul Sorin Chiriţă a explicat, la rândul său, că la fiecare intrare în Capitală vor fi montate camere video, dotate cu un sistem informatic care va permite monitorizarea traficului şi identificarea numărului de înmatriculare al autoturismelor. Aceste numere vor fi transmise Poliţiei Locale, iar în cazul abaterilor, amenzile vor fi trimise prin poştă proprietarilor. Camere video similare vor fi instalate şi la fiecare penetraţie în zona centrală.

Daniel Răşică, director general al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, a arătat că amenzile, potrivit limitelor prevăzute de Ordonanţa 15/2002, vor putea fi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei, dar că valoarea exactă va fi stabilită în urma dezbaterii publice.

Şeful Direcţiei de Mediu, Simona Popa, a subliniat că municipiul Bucureşti se află în topul celor mai poluate capitale europene, din cauza depăşirii valorilor zilnice legal admise pentru particule în suspensie PM10.

„În 70 de zile, în anul 2018, s-au înregistrat depăşiri. Depăşirile cele mai multe s-au situat între 50 – 65 de micrograme. Cea mai mare depăşire a fost data de 1 februarie 2018: 93 de micrograme/metru cub”, a spus ea.

Marius Badea, medic primar pneumolog la Spitalul Colentina, a făcut referire la studii de specialitate conform cărora viaţa într-un oraş poluat are efecte similare asupra sănătăţii cu fumatul pasiv a zece ţigarete pe zi.

Firea a spus că în zona Bucureşti-Ilfov sunt 1,6 milioane de maşini, iar dintre acestea 400.000 nu vor mai avea acces în centrul Capitalei. Motocicletele şi scuterele nu sunt afectate de acesta măsuri, pentru că Primăria încurajează mijloacele de transport alternative.

Potrivit datelor furnizate de Gabriela Firea, în București și Ilfov sunt maşini: 

non-Euro – 261

Euro 1 – 7.188

Euro 2 – 113.729

Euro 3 – 213.000

Euro 4 – 440.000

Euro 5 – 253.000

Euro 6 – 331.000

Autoturismele pentru situații de urgenta sunt scutite de aceste măsuri.

 

„Capitala Romaniei se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere al poluarii, cu valori de nouă ori mai mari decât limitele admise. Din cauza ca in ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio masura viabila pentru limitarea poluarii, Bucurestiul a ajuns pe un nedorit loc 6 in topul celor mai poluate orase din Europa, iar Romania se afla, incepand cu anul 2011, in procedura de infrigement. Daca vrem ca viitorul orasului si al locuitorilor sai sa nu fie afectat permanent de aceasta amenintare la sanatatea tuturor, trebuie sa actionam! Bucureștiul are nevoie acum de o masura care poate parea drastica, insa viitorul apropiat va arata ca este singura decizie pe care o putem lua. Pentru ca traficul rutier intens este printre principalele motive care determina valori record de poluare – in ultimii zece ani numarul maşinilor care circula prin Bucuresti s-a dublat -, propun un proiect de hotarare dupa modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronica pentru circulatia rutiera din Bucuresti pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state, dar si pentru autoturismele poluante din Bucuresti sau Ilfov, care tranziteaza zona centrala a Capitalei. Acest proiect se va afla in dezbatere publica 45 de zile. Asteptam parerile si sugestiile dvs, pentru ca impreuna sa dam o sansa bucurestenilor sa respire un aer curat!, a scris primarul general al Capitalei pe Facebook.

Proiectul ar urma să fie supus votului Consiliului General al Capitalei în luna septembrie, iar dacă va fi adoptat va intra în vigoare din ianuarie 2020. 

 

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...