Firea: Bucureştenii o vor duce mai rău dacă Guvernul nu revine asupra deciziei de a amputa cu 25% bugetul

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, atrage atenţia că bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare dacă Guvernul nu revine asupra hotărârii "de a amputa cu 25%" bugetul PMB.
Economica.net - mar, 05 feb. 2019, 16:07
Firea: Bucureştenii o vor duce mai rău dacă Guvernul nu revine asupra deciziei de a amputa cu 25% bugetul

Ea spune că PMB ar putea pierde, dacă bugetul pe 2019 va fi aprobat în forma actuală, aproximativ 180 de milioane de euro.

„Am spus şi susţin în continuare că, dacă acest buget rămâne în proiectarea care se află acum pe site-ul Ministerului de Finanţe, Capitala pierde aproape 25% din sume raportat la veniturile anului trecut, aproximativ 180 de milioane de euro, o sumă foarte importantă având în vedere angajamentele pe care ni le-am luat faţă de cetăţeni şi cheltuielile pe care le avem de făcut. (…) S-a spus de la cel mai înalt nivel politic faptul că bucureştenii vor câştiga prin acest buget – şi anume că Bucureştiului i s-a repartizat o sumă mai mare de bani pentru că sunt multe nevoi. Fals! (…) Dimpotrivă, bugetul la nivelul Capitalei scade”, a menţionat Gabriela Firea, marţi, într-o conferinţă de presă.

Primarul general a criticat afirmaţia potrivit căreia, deşi PMB va pierde anumite sume la buget, bucureştenii nu vor avea de suferit întrucât se vor repartiza fonduri mai mari către primăriile de sector, ea precizând că atribuţiile Primăriei Generale sunt altele.

„Este un lucru admirabil atunci când sectoarelor Capitalei li se aprobă bugete sau li se finanţează proiecte de către Guvern sau de către ministere şi noi am rugat şi am încurajat să se întâmple aşa şi în anii trecuţi. (…) Din nefericire, avem, din nou, de-a face cu o minciună, (…) deoarece toţi bucureştenii ştiu faptul că Primăria Generală a Capitalei are atribuţii, prin lege, total diferite şi complexe faţă de atribuţiile legale ale primăriilor de sector”, a menţionat Firea.

În context, ea a făcut o prezentare a atribuţiilor PMB.

„Practic, trebuie să achite facturile la serviciile publice pentru toţi cetăţenii din toate cele 6 sectoare ale Capitalei: transportul public în comun, termoficarea, cele 20 de spitale unde se tratează bolnavi, atât din Bucureşti, din toate sectoarele, cât şi din ţară; iluminatul public pentru întreaga Capitală; consolidarea blocurilor cu bulină roşie; apă şi canalizare, de asemenea, pentru toţi bucureştenii; infrastructura mare – este vorba aici despre poduri, pasaje, supralărgiri, bulevarde; de asemenea cămine pentru vârstnici, cămine pentru persoane fără adăpost, grădiniţe şi şcoli sociale, alocaţii financiare pentru persoane cu dizabilităţi, marile parcuri, 15 teatre, etc.”, a enumerat primarul general.

Firea a trecut în revistă şi atribuţiile primăriilor de sector pentru care „se duc bani mai mulţi la bucureşteni”, aşa cum se transmite „de la cel mai înalt nivel”: „Servicii sociale doar pe sector, nu la nivel general, salubritate şi deszăpezire, întreţinere şcoli, spaţii verzi, locuri de joacă, străzi secundare, nu marile bulevarde, parcări doar de reşedinţă nu doar marile parcări centrale”.

„Cu alte cuvinte şi în sinteză, am putea să spunem că s-a decis de către Guvern să se taie bani de la transportul public în comun, de la termoficare, de la iluminatul public, de la consolidări, ca să avem mai multe spaţii verzi, mai multe locuri de joacă. Nu vreau să fiu ironică, vreau să fiu cât se poate de corectă – 90% din serviciile publice din Bucureşti sunt finanţate şi subvenţionate, acolo unde este cazul, din bugetul Primăriei Generale a Capitalei. Afirm şi susţin – bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare dacă Guvernul nu revine asupra acestei decizii de a amputa cu 25% bugetul Primăriei Capitalei printr-o decizie politică discreţionară”, a mai declarat Firea.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...