Comenzile online de taxiuri în Bucureşti se vor putea face doar prin aplicaţii ale dispeceratelor. Firea impune reguli noi taximetriştilor

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat, în şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, noi reglementări pentru activitatea de taximetrie, cuprinse într-un proiect de hotărâre care urmează să fie adoptat. Comenzile online de taxiuri se vor putea face doar prin aplicaţii care aparţin dispeceratelor şi poartă aceeaşi denumire.
Economica.net - mar, 19 dec. 2017, 13:18
Comenzile online de taxiuri în Bucureşti se vor putea face doar prin aplicaţii ale dispeceratelor. Firea impune reguli noi taximetriştilor

„Pentru a oferi siguranţă şi confort cetăţenilor din Bucureşti care folosesc taxiul, se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se facă exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, în condiţiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicaţiilor online care aparţin respectivului dispecerat şi pot fi identificare ca atare”, a afirmat Gabriela Firea în şedinţa CGMB.

În textul proiectului de hotărâre, consultat de ECONOMICA.NET, este prevăzută şi definiţia aplicaţiei online de taxi.

„Aplicaţia informatică reprezintă un program software (…) proprietate exclusivă a dispeceratului taxi autorizat, având aceeaşi denumire cu cea a dispeceratului”, se arată în proiectul de hotărâre.

La prima vedere, noua reglementare ar putea ridica probleme companiilor care operează aplicaţii independente destinate comenzilor pentru taxiuri, acuzate de COTAR, asociaţia transportatorilor autorizaţi, că s-ar substitui activităţii de dispecerat. Şi reglementările în vigoare pentru industria de taxi îi obligă pe şoferi să se arondeze, contra-cost, unui dispecerat.

Consilierii generali sunt nemulţumiţi de utilizarea „în mod nelegal”, de către bucureşteni, a aplicaţiilor de comenzi online.

„Întrucât ultima modificare a legii taximetriei nu a ţinut cont de situaţia existentă privind utilizarea în mod nelegal a unor variante tehnologice noi de preluare a comenzilor taxi (aplicaţii informatice, comenzi on-line) din partea clienţilor şi din partea unor persoane juridice neautorizate ca dispecerate de taxi conform legii, iar această activitate a luat o amploare deosebită creând inclusiv o concurenţă neloială operatorilor dispeceri taxi autorizaţi se impune modificarea în regim de urgenţă a actualului regulament local de taxi”, se arată în expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre CGMB, semnat de către viceprimarul Aurelian Bădulescu şi consilierii locali Marian Orlando Culea, Ancuţa Doina Florea şi Marius Adrian Pavel, toţi membrii PSD.

Proiectul de hotărâre a CGMB privind taximetria include şi alte reglementări noi. Toţi taximetriştii vor fi obligaţi să-şi instaleze dispozitive POS pentru a putea accepta plata cu cardul.

Taximetriştii nu vor mai avea voie să solicite bacşiş şi vor fi obligaţi să se îmbrace decent. Consilierii locali recomandă pantaloni, cămaşă şi sacou şi vor interzice îmbrăcămintea necorespunzătoare – şort, maiou şi şlapi.

„În primul rând, este interzisă în totalitate refuzarea unei curse. Şoferii de taxi nu mai au voie să refuze curse sub diferite pretexte. De asemenea, sub sancţiuni drastice, vor fi interzise solicitările de bonusuri. Mai departe, şoferii sunt obligaţi să aibă o ţinută decentă, un comportament şi un limbaj adecvate, să nu fumeze în maşină, să nu dea muzica tare sau muzică ce este în disonanţă cu genul muzical preferat de client, să nu vorbească la telefon sau să dea mesaje, să nu angajeze cu clientul discuţii, subiecte sensibile, care ar putea să contravină principiilor şi convingerilor clientului în ceea ce priveşte religia, politica şi domeniul sexual (…) Toţi taximetriştii vor fi obligaţi, sub sancţiuni severe, să ofere clientului posibilitatea să plătească cu cardul. Toţi taximetriştii vor trebui să-şi instaleze POS-uri pe maşini”, a mai anunţat primarul general Gabriela Firea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...