Firea: Vom trimite o solicitare de modificare a hotărârii de Guvern care prevede condiţiile de pornire şi oprire a căldurii

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, că municipalitatea va trimite o solicitare Ministerului Dezvoltării Regionale pentru modificarea hotărârii de Guvern care prevede condiţiile de pornire şi oprire a sistemului de încălzire, în prezent pornirea căldurii putându-se face doar dacă se înregistrează trei zile consecutiv temperaturi sub 10 grade.
Economica.net - mie, 19 apr. 2017, 10:42
Firea: Vom trimite o solicitare de modificare a hotărârii de Guvern care prevede condiţiile de pornire şi oprire a căldurii

„Am discutat în această dimineaţă cu doamna ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh şi în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.) vom transmite domniei sale o solicitare de modificare a hotărârii de Guvern care prevede, practic, aceste standarde, aceste condiţii, atât pentru oprirea sistemului centralizat de termoficare, cât şi pentru pornirea sa”, a spus Gabriela Firea, la comandamentul pentru condiţii meteo nefavorabile.

Primarul a precizat că RADET nu a reuşit pornirea clădirii mai rapid în Bucureşti, pentru că nu se înregistraseră temperaturi scăzute trei zile consecutiv.

Edilul Capitalei a mai spus că sistemul de termoficare este „vechi” şi „îmbătrânit”, dar că municipalitatea încearcă îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea unor fonduri europene de 187 de milioane de euro „destinate readaptării şi modernizării reţelei de termoficare, astfel încât închiderea şi repornirea sistemului să se facă mult mai uşor şi nu cu avarii în reţea”.

„Aseară au fost câteva avarii, de aceea nu s-a simţit în toate cartierele căldura transmisă, dar avem garanţia de la RADET că, până în ora 14.00, în tot Bucureştiul se va resimţi căldura în apartamente, presiunea şi temperatura apei calde vor fi net superioare zilei de ieri”, a precizat Firea.

Administratorul RADET, Sorin Chiriţă, a spus că pornirea sistemului este „greoaie” şi a durat mult până sistemul s-a echilibrat, dar că în cursul zilei de miercuri, după ora 14.00, căldura ca fi resimţită în toate cartierele. Chiriţă a menţionat că doar 15 la sută dintre asociaţiile de proprietari sau de locatari au dorit repornirea sistemului de încălzire.

„Chiar dacă 15 la sută dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sau de locatari au cerut repornirea sistemului de încălzire, am avut foarte multe apeluri telefonice şi cereri adresate RADET pentru repornirea sistemului de încălzire, astfel că legislaţia, dar şi cererile cetăţenilor ne-au obligat să repornim sistemul de încălzire”, a spus Chiriţă, adăugând că asociaţiile care nu doresc repornirea sistemului de încălzire trebuie să solicite acest lucru în scris.

Sorin Chiriţă a mai spus că în cursul zilei de marţi a avut loc o avarie pe reţeaua principală, pentru care se va interveni miercuri, dar care în prezent afectează blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6.

Acesta a precizat că repornirea sistemului de încălzire cauzează pierderi mari regiei, întrucât nu va avea mulţi consumatori, timpul în care va fi furnizată căldura este redus, pe timpul zilei reducând temperatura şi presiunea, iar „pornirea şi oprirea sistemului este, în sine, cauzator de pierderi”.

Primarul Capitalei a adăugat că sunt cetăţeni care nu vor repornirea sistemului de încălzire pentru a face economie, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau cu copii care au nevoie de căldură şi le-a solicitat administratorilor blocurilor să se consulte cu locatarii înainte de a decide dacă repornesc sau nu căldura.

RADET a reluat, de marţi seară, furnizarea căldurii în locuinţele din Bucureşti, din cauza temperaturilor scăzute prognozate pentru zilele următoare.

În 4 aprilie, furnizarea energiei termice pentru încălzire a fost oprită, în conformitate cu articolul 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, potrivit căruia „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10°C, între orele 18.00 – 06.00”.

Excepţie au făcut spitalele, creşele, grădiniţele sau serele, unde sistarea serviciilor de încălzire s-a făcut doar la solicitarea scrisă a conducerii acestora, potrivit RADET.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci bănci vând euro cu peste 5 lei la ghişee. Care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine case de schimb valutar bancare
Cinci bănci vând euro cu peste 5 lei la ghişee. Care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine case de schimb valutar ...
ING, Unicredit, BCR, OTP şi Techventures Bank vând încă de la începutul lunii mai un euro cu un cost mai mare de 5 lei la casele de schimb valutar ale băncilor. Prin internet banking valoarea......
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele de apartament – propuneri la UE
Încălzirea cu gaze va fi descurajată și ar putea fi chiar interzisă pe viitor, și pentru termoficare, și pentru centralele ...
Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei ...
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Cîţu: Vineri vor fi adoptate de Guvern măsurile de relaxare pentru perioada 15 mai – 1 iunie
Premierul Florin Cîţu a anunţat că vineri va avea loc şedinţa de guvern în care va fi adoptată hotărârea pe tema ...
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
IIF: Nivelul datoriei globale a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate
Nivelul datoriei mondiale a scăzut în primul trimestru, pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, graţie în ...