Firma înfiinţată de cel mai bogat polonez, care a găsit gaze în România, ar putea intra în lichidare

Serinus Energy a anunţat că ar putea fi obligată să intre în lichidare ca urmare a imposibilităţii onorării obligaţiilor financiare. Compania a găsit gaze într-un perimetru din Satu Mare, dar exploatarea este întârziată.
Economica.net - vin, 10 aug. 2018, 19:15
Firma înfiinţată de cel mai bogat polonez, care a găsit gaze în România, ar putea intra în lichidare

Serinus Energy a raportat noi pierderi la jumătatea acestui an, şi a anunţat că ar putea intra în lichidare din cauza tensiunilor politice din Tunisia şi a întârzierii operaţiunilor din România. Pierderile su coborât până la 1,6 milioane de dolari, comparativ cu cele 2,1 milioane, înregistrate cu un an în urmă.

Compania a anunţat că este posibil să nu îşi mai poată onora obligaţiile financiare faţă de creditori şi că va cere o păsuire, dar că nu garantează asupra succesului demersului său.

Serinus justifică situaţia sa prin scăderea preţului petrolului, faţă de anul 2014, prin pierderile cauzate de turbulenţele politice din Tunisia şi prin amânarea debutului exploatării resurselor din România.

În Tunisia, compania a fost obligată să închidă un câmp, iar când l-a redeschis, producţia sa a fost de doar 60% comparativ cu nivelul iniţial. Un al doilea câmp închis ar putea fi redeschis abia în februarie 2019.

În ceea ce priveşte situaţia din România, Serinus spune că doreşte să construiască o centrală pe gaze dar că proiectul a înregistrat întârzieri în obţinerea avizelor şi de accea banii au întârziat să apară. Compania anunţă însă că autorizaţiile au fost obţinute iar producţia ar urma să înceapă până la finalul acestei luni dar avertizează că ar mai putea trece încă două luni până când ea va atinge nivelul prognozat.

Compania a anunţat că nu îşi poate onora obligaţiile financiare către BERD, scadente la finalul lui septembrie, caz în care banca ar putea cere rambursarea unor împrumuturi. Oficialii companiei spun că vor căuta să obţină o păsuire, după ce vor fi cunoscute rezultatele financiare pentru primele trei trimestre ale anului, dar nu garantează că ar putea contiunua actualele acorduri de împrumut. Totul depinde de debutul exploatării comerciale din România, care să înceapă să genereze bani, şi de redeschiderea celui de al doilea câmp din Tunisia.

Citeşte şi:

Petrom a pus în funcţiune prima sondă multilaterală de extracţie din România, în Marea Neagră. Este una dintre cele mai productive din ţară

În România, Serinus Energy deţine, prin firma Winstar, concesiunea unui perimetru din judeţul Satu Mare, de aproape 3.000 de kilometri pătraţi. Compania a identificat acolo rezerve de circa 510 milioane de metri cubi de gaze, după ce a forat două sonde. Doar în primele trei luni ale acestui an, Serinus a investit 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea operaţiunilor din România dar a trebuit să suporte şi daune legate de faptul că la una dintre sonde a avut loc un incendiu, anul trecut.

Serinus este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, considerat cel mai bogat polonez. În 2015, an în care a murit, la vârsta de 65 de ani, Forbes îl credita cu o avere de 4 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...