Firma înfiinţată de cel mai bogat polonez, care a găsit gaze în România, ar putea intra în lichidare

Serinus Energy a anunţat că ar putea fi obligată să intre în lichidare ca urmare a imposibilităţii onorării obligaţiilor financiare. Compania a găsit gaze într-un perimetru din Satu Mare, dar exploatarea este întârziată.
Economica.net - vin, 10 aug. 2018, 19:15
Firma înfiinţată de cel mai bogat polonez, care a găsit gaze în România, ar putea intra în lichidare

Serinus Energy a raportat noi pierderi la jumătatea acestui an, şi a anunţat că ar putea intra în lichidare din cauza tensiunilor politice din Tunisia şi a întârzierii operaţiunilor din România. Pierderile su coborât până la 1,6 milioane de dolari, comparativ cu cele 2,1 milioane, înregistrate cu un an în urmă.

Compania a anunţat că este posibil să nu îşi mai poată onora obligaţiile financiare faţă de creditori şi că va cere o păsuire, dar că nu garantează asupra succesului demersului său.

Serinus justifică situaţia sa prin scăderea preţului petrolului, faţă de anul 2014, prin pierderile cauzate de turbulenţele politice din Tunisia şi prin amânarea debutului exploatării resurselor din România.

În Tunisia, compania a fost obligată să închidă un câmp, iar când l-a redeschis, producţia sa a fost de doar 60% comparativ cu nivelul iniţial. Un al doilea câmp închis ar putea fi redeschis abia în februarie 2019.

În ceea ce priveşte situaţia din România, Serinus spune că doreşte să construiască o centrală pe gaze dar că proiectul a înregistrat întârzieri în obţinerea avizelor şi de accea banii au întârziat să apară. Compania anunţă însă că autorizaţiile au fost obţinute iar producţia ar urma să înceapă până la finalul acestei luni dar avertizează că ar mai putea trece încă două luni până când ea va atinge nivelul prognozat.

Compania a anunţat că nu îşi poate onora obligaţiile financiare către BERD, scadente la finalul lui septembrie, caz în care banca ar putea cere rambursarea unor împrumuturi. Oficialii companiei spun că vor căuta să obţină o păsuire, după ce vor fi cunoscute rezultatele financiare pentru primele trei trimestre ale anului, dar nu garantează că ar putea contiunua actualele acorduri de împrumut. Totul depinde de debutul exploatării comerciale din România, care să înceapă să genereze bani, şi de redeschiderea celui de al doilea câmp din Tunisia.

Citeşte şi:

Petrom a pus în funcţiune prima sondă multilaterală de extracţie din România, în Marea Neagră. Este una dintre cele mai productive din ţară

În România, Serinus Energy deţine, prin firma Winstar, concesiunea unui perimetru din judeţul Satu Mare, de aproape 3.000 de kilometri pătraţi. Compania a identificat acolo rezerve de circa 510 milioane de metri cubi de gaze, după ce a forat două sonde. Doar în primele trei luni ale acestui an, Serinus a investit 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea operaţiunilor din România dar a trebuit să suporte şi daune legate de faptul că la una dintre sonde a avut loc un incendiu, anul trecut.

Serinus este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, considerat cel mai bogat polonez. În 2015, an în care a murit, la vârsta de 65 de ani, Forbes îl credita cu o avere de 4 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...