Firma J&P AVAX a făcut cea mai bună ofertă pentru construirea interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia

Firma J&P AVAX din Grecia a depus cea mai bună ofertă la licitaţia pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, a anunţat marţi compania ICGB, care se ocupă de supervizarea acestui proiect, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 23 apr. 2019, 13:30
Firma J&P AVAX a făcut cea mai bună ofertă pentru construirea interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia

J&P AVAX a oferit un preţ de 144,85 milioane euro pentru a construi această conductă de 182 kilometri care potrivit autorităţilor de la Sofia ar urma să devină operaţională în a doua jumătate a anului 2020 şi va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

Cealaltă ofertă pentru această conductă a fost formulată de un consorţiu compus din două companii de construcţii din Bulgaria şi firma italiană BonattiS.p.A, care a depus o ofertă de 229,3 milioane euro.

ICGB, societatea care se ocupă de supervizarea acestui proiect, a precizat că va examina ofertele şi va desemna un câştigător până la finele lunii mai. ICGB este deţinută în proporţie de 50% de compania energetică bulgară BEH iar restul acţiunilor sunt deţinute de compania greacă DEPA şi grupul italian Edison.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să investească 33 milioane de euro în interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia. Acest proiect face parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

„Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid şi spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 de miliarde de euro reprezentând fonduri UE”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

La începutul acestui an, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, declara că lucrările de construcţie la interconectorul de gaze IGB ar urma să înceapă în două-trei luni, iar conducta va fi terminată şi dată în folosinţă în a doua jumătate a anului 2020. Oficialul citat a subliniat că, după finalizarea Coridorului sudic de gaze şi a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Bulgaria va putea să primească un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan.

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

La finele anului 2016, a fost pusă în funcţiune prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria. Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...