Firmele care vând cel mai ieftin RCA îşi despăgubesc clienţii cu banii altora

Câteva firme de asigurare, foarte active pe zona RCA, datorează altor companii din domeniu câteva zeci de milioane de euro în contul reparaţiilor care survin accidentelor rutiere. Sumele iau amploare, au devenit deja o problemă foarte discutată în asociaţiile profesionale şi există riscul unui blocaj în piaţă. Firmele care au de primit bani încearcă să-i recupereze în instanţă.
Şerban Buşcu - Dum, 11 ian. 2015, 22:09
Firmele care vând cel mai ieftin RCA îşi despăgubesc clienţii cu banii altora

Grupul firmelor care domină piaţa RCA aveau datorii de peste 25 de milioane de euro faţă de mai multe societăţi de asigurare active pe piaţa CASCO. ” La jumătatea anului trecut erau peste 120 de milioane de lei, în jur de 25 de milioane de euro, de recuperat în contul regreselor. Sumele actualizate le vom calcula luna aceasta însă, din ce se vede pe încasări, este aproape exclus ca sumele să fi scăzut. Probabil chiar au crescut”, explică, pentru ECONOMICA.NET, surse avizate. Aceste datorii semnificative sunt generate de problemele pe care firmele care domină piaţa RCA le au cu plata daunelor.

O parte a şoferilor implicaţi în accidente din postura de păgubit preferă să-şi repare maşina utilizând propria poliţa CASCO, având în vedere că, dacă ar opta să fie despăgubiţi în contul poliţei RCA deţinută de şoferul vinovat riscă să aştepte prea mult sau să primească daune parţiale. Ulterior, societatea care a emis poliţa CASCO urmează să primească suma aferentă reparaţiei de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

În ultimii doi ani, o parte a firmelor care vând RCA refuză să mai plătească respectivele sume. Cele mai mari datorii în acest sens le înregistrează Astra, Euroins şi Carpatica iar firmele care au de încasat cel mai mult sunt Generali, Groupama, Omniasig şi Allianz-Ţiriac. Potrivit informaţiilor noastre, doar Omniasig are de recuperat 41,45 milioane de lei.

Cele trei firme care domină piaţa RCA sunt şi cele mai reclamate din România şi adună mai bine de jumătate din totalul petiţiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară în ceea ce priveşte întârzierile la plata daunelor.

Legaţi de mâini şi de picioare. Instanţele sunt singura soluţie

Asigurătorii care emit poliţele CASCO se trezesc în faţa faptului împlinit, afectaţi de un eveniment care nu poate fi anticipat sau cuantificat ca efecte financiare.

„Nu există posibilitatea de a refuza plata daunei pentru că aşa funcţionează poliţa CASCO. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are ce să facă în acest sens, deşi normele sunt foarte clare. Singura soluţie pentru recuperarea acestor datorii o reprezintă instanţele. Sunt deja mai multe procese pe rol în care firmele care au de primit cer executarea silită a celor care datorează bani. Aceste proceduri sunt însă costisitoare şi greoaie şi nici măcar astfel nu există certitudinea că sumele vor fi recuperate”, arată sursele noastre. Mai mult, piaţa asigurărilor auto se învârte într-un cerc vicios din această perspectivă.

„Chiar dacă societăţile care au datorii încep să achite nu o fac într-un ritm care să compenseze valoare sumelor noi. Volumele care provin din accidentele care se produc în prezent se adaugă sumelor deja existente.”, spune un specialist în domeniu.

Cum pot suferi asiguraţii. Posibile clauze mai dure şi preţuri mai mari pentru CASCO

Problemele dintre companii pot avea efecte şi asupra clienţilor acestora. „Dacă eu trebuie să plătesc acum dauna şi încasez banii peste şase luni sau mai mult, trebuie să iau sumele din altă parte. În unele cazuri se adaugă şi cheltuielile juridice. Pentru mine, asta înseamnă costuri suplimentare pe care trebuie să le recuperez cumva. Într-un final, voi fi obligat să majorez preţul poliţelor CASCO pentru că am, practic, un risc în plus”, arată reprezentantul unei firme de asigurare.

Mai mult, pentru a se proteja, asigurătorii afectaţi pot lua în considerare introducerea unor clauze contractuale care să le permită să refuze plata daunelor în cazul în care acestea au fost produse de un şofer asigurat RCA la altă companie. ” În principiu, pe CASCO nu pot fi refuzate plăţile în prea multe situaţii. Însă, se poate lua în considerare introducerea unor clauze speciale în acest sens şi cred că sunt firme care au făcut deja acest pas”, spun sursele noastre.

Te-ar mai putea interesa și
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși până acum peste 840 de milioane de euro, a anunţat miercuri preşedintele......
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...