Firmele de asigurare răspund tranșant acuzațiilor COTAR privind scumpirile RCA: Fake news! Prețurile au crescut cu 5% anul trecut

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) trimite un drept la replică, contrazicând tranșant afirmațiile asociației de transportatori și service-uri COTAR, care cerea ieri demisia președintelui Consiliului Concurenței pentru că ar închide ochii la creșteri substanțiale ale primelor RCA gândite organizat de asigurători.
Ion Dobreanu - joi, 15 feb. 2024, 10:41
Firmele de asigurare răspund tranșant acuzațiilor COTAR privind scumpirile RCA: Fake news! Prețurile au crescut cu 5% anul trecut

Noi afirmații false și informații trunchiate privind piața asigurărilor sunt vehiculate în spațiul media, arată un drept la replică remis de UNSAR în urma unui comunicat transmis ieri de COTAR.

AICI afirmațiile făcute de cei de la COTAR, care cer demisia președintelui Consiliului Concurenței pentru că ar fi permis scumpiri masive ale polițelor RCA

Iată ce transmit asigurătorii:

FAKE NEWS: În primele 9 luni ale anului trecut, prețul RCA a crescut cu aproximativ 8%.

REALITATE: În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a avut o evoluție de 5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, respectiv 79% față de 2021 (pag. 43, Raportul ASF¹). Desigur, comparația cu 2021 este lipsită de sens, căci datele din acel an includeau două companii specializate în RCA care practicau prime nesustenabile și care, ulterior, au și intrat în faliment.
Pentru falimentele acelor două companii plătesc astăzi toți șoferii din România prin intermediul FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților. Mai mult, să nu uităm și de impactul inflației în toți acești ani.

Ceea ce nu se spune însă este că dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu 12%, de la 9.583 lei la 10.753 lei, în primele 9 luni din 2023, conform cifrelor oficiale ale ASF (pag. 45).

 

FAKE NEWS: Cheltuielile interne ale asigurătorilor sunt de peste 50% din încasări.

REALITATE: Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziție și administrare pentru RCA este de 23,25% (pag. 29) – în scădere de la 27,48% după primele 9 luni ale anului trecut.

Principala cheltuială a companiilor de asigurări este, a fost și va fi cea cu plata daunelor, în vederea onorării obligațiilor asumate față de clienți.

Totodată, prin plata de despăgubiri importante, de aproape 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică (în 2022), asigurătorii din România vin în sprijinul oamenilor și companiilor.

 

FAKE NEWS: Piața de asigurări este susținută de instituțiile românești, în detrimentul intereselor statutului.

REALITATE: Începând cu 11 aprilie 2023, tarifele RCA au fost înghețate. Inițial, măsura a fost luată pentru 6 luni, prelungită cu încă 3 luni, pentru ca, apoi, la finalul anului trecut, Guvernul să o prelungească încă o dată, cu mici ajustări, până în luna martie a anului în curs.

Nu credem că există o altă industrie care se mai află într-o situație similară și nici de unde anume reiese susținerea instituțiilor românești, „în detrimentul intereselor statutului”. O astfel de acuzație nefondată denotă o lipsă de responsabilitate atât față de instituțiile statului, cât și față de publicul larg.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...