Firmele din distribuție și retail duc piața logistică la un nou record. Cine a închiriat cele mai mari suprafețe

Cu o cerere în creștere, în special de la companiile din sectorul distribuției și a retailerilor, 2020 s-ar putea încheia cu un nou record pentru piața logistică de la noi, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.
Andrada Ghira - mie, 02 nov. 2022, 16:06
Firmele din distribuție și retail duc piața logistică la un nou record. Cine a închiriat cele mai mari suprafețe

916.000 de mp de spații industriale și logistice au fost tranzacționați în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 62% față de aceeași perioadă a anului trecut. 60% din cerere a fost pentru București, iar pentru Ploiești, 15%, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea netă, fără renegocieri, a fost de aproximativ 800.000 metri pătrați, respectiv 84% din suprafața contractată în perioada ianuarie-septembrie. Iar dacă ritmul închirierilor se menține la același nivel și în ultimele trei  luni din, atunci 2022 va marca un nou record al cererii. Spre comparație, anul trecut s-au tranzacționat un milion de mp de astfel de spații.

Cea mai importantă tranzacție făcută publică este cea a celor de la Kuehne+Nagel, care au închiriat 52.300 de mp de la CTP pentru a putea deservi piețele Pepco din regiune. 

Un alt retailer care s-a extins cu depozite pe piața de la noi este Modivo/epantofi, care a închiriat 37.000 de mp pentru expansiune și a renegociat contractul pentru un depozit de 16.000 de mp. Retailerul Profi a renegociat contractul pentru un depozit de 51.000 de mp și a mai închiriat altți 10.400 mp pentru expaniune. Și Pirelli a închiriat la începutul anului noi spații pentru extindere, de 25.000 de mp.

Efervescența de pe piașa logistică nu se oprește aici. Tot un record s-ar putea înregistra și în ceea ce privește dezvoltarea de noi proiecte. În primele nouă luni din acest an s-au finalizat spații de 525.000 de mp, aproape cât toate spațiile finalizate pe tot parcursul lui 2021: 570.000 de mp. Bucureștiul a beneficiat de 56% din noile spații construite, dezvoltatorii fiind activi de asemenea în Brașov, Timișoara și Cluj.

„Nevoia de spații moderne industriale și logistice rămâne la cote ridicate, România continuând să își consolideze poziția de principal hub logistic în Europa de Sud-Est. Pe de altă parte, în contextul actual, considerăm că România ar trebui să creeze prin intermediul investițiilor în infrastructură, prin predictibilitate și stabilitate legislativă condițiile necesare pentru diversificarea domeniilor care ar putea genera cerere suplimentară de noi spații industriale și logistice. În acest sens, ne gândim la industriile componentelor electrice și electronice, IT, energie, industria auto și a materialelor de construcții. Acest lucru trebuie realizat pentru a diminua dependența pieței de sectorul de retail, sector ce va absorbi din plin eventualele șocuri determinate de scăderea consumului pe fondul creșterii prețurilor”, spune Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul spațiilor logistice și industriale din România a depășit în acest an borna de 6 milioane de mp, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului. Chiriile de referință au înregistrat ușoare creșteri în acest an, situându-se acum în intervalul 4 – 4,50 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt CTP și WDP, dezvoltatori ce dețin o cotă de piață cumulată de aproape 60%.

Te-ar mai putea interesa și
Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață
Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață
Angajații rafinăriei Petromidia, care au declanșat un protest spontan azi-dimineață, vor primi o primă de 1.000 de lei lunar până în februarie 2023 inclusiv și din martie 2023 vor primi o......
Cartel Alfa: Jongleriile fiscale propuse de guvern adâncesc inechităţile dintre cetăţeni
Cartel Alfa: Jongleriile fiscale propuse de guvern adâncesc inechităţile dintre cetăţeni
Actualul guvern continuă să acţioneze contrar legislaţiei şi prevederilor Constituţionale, contrar propriilor angajamente ...
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, ...
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. euro
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. ...
Nuclerelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a primit o singură ofertă pentru proiectul instalației ...