1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Firmele din România şi-au împrumutat acţionarii străini în 2014. Deficitul de cont curent, în scădere datorită serviciilor

Deficitul de cont curent s-a redus în primele 10 luni din acest an, pe fondul creşterii exporturilor de bunuri, dar mai ales de servicii, care au contrabalansat reducerea importantă a intrărilor de bani prin transferuri de afară, arată datele BNR. Totodată, România înregistrează o premieră în privinţa finanţărilor intragrup firme româneşti - acţionari străini: acestea au trecut în teritoriu negativ.

15 dec, 2014 | | ECONOMICA.net

Deficitul contului curent în primele 10 luni ale anului s-a redus la 263 de milioane de euro, faţă de 675 de milioane de euro, în aceeaşi perioadă din 2013, pe fondul majorării excedentului înregistrat de balanţa serviciilor (cu 886 milioane euro) şi al reducerii deficitului balanței bunurilor (cu 108 milioane euro).

Excedent pe bunuri şi servicii

România a înregistrat un excedent de 349 de milioane de euro la capitoul bunuri şi servicii în primele 10 luni ale anului, după ce a exportat de 51,3 miliarde de euro şi a importat de 50,1 miliarde de euro. Situaţia este îmbunătăţită de exporturile de servicii, care au crescut cu 1,3 miliarde de euro şi au înregistrat un excedent de 4,8 miliarde de euro, faţă de perioada anterioară din 2013.

Vin mai puţini bani de afară şi ies mai mulţi decât anul trecut

Veniturile au înregistrat un venit de 610 milioane de euro în aceste 10 luni, faţă de unul de doar 30 de milioane de euro în 2013.

Veniturile secundare, care reprezintă transferurile curente private (inclusiv banii de la românii care muncesc afară) şi transferurile administraţiei publice, au scăzut pe partea de intrări cu 500 de milioane de euro mai puţin decât în primele 10 luni ale anului trecut.

Companiile din România au finanţat acţionarii

O premieră este faptul că BNR estimează că creditele intragrup – finanţările de la acţionari nerezidenţi – au înregistrat o valoare negativă de 7 milioane de euro în primele 10 luni, faţă de un excedent de 171 de milioane de euro în septembrie. Asta înseamnă că firmele din România au finanţat acţionarii străini într-o măsură mai mare decât au primit finanţări ele însele.

Astfel, potrivit BNR, valorea investiţiilor nerezidenţilor se plasează la 1,59 de miliarde de euro, reprezentând participaţii la capital.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO